Първата ни стъпка в управлението на страната ще е отстраняването на президента Николас Мадуро. Това обявиха представители на венецуелската опозиция на пресконференция в Испания, предадоха световните информационни агенции. Това право те биха имали, ако контролират 2/3 от местата в парламента.

Един от лидерите им Хенри Рамос вече прогнозира, че Мадуро няма да завърши мандата си, който приключва през 2019 година, тъй като ще бъде отстранен с „конституционни средства” като свикване на референдум, промяна в конституцията или принуждаване да подаде оставка.

Те също така ще се борят за амнистия на опозиционери, които бяха задържани и съдени след големите антиправителствени протести преди няколко години, при които се стигна до сблъсъци и жертви. Сред тях бяха и видни фигури - противници на Мадуро. Един от тях е Леополдо Лопес, чийто баща също присъства и говори на пресконференцията. 

Припомняме, че опозиционни лидери също така станаха жертва на нападения на проправителствени привърженици по време на предизборната кампания. 

Опозицията спечели контрола в парламента на страната, което е голям удар за управляващите социалисти. За първи път от 16 години тя печели национални избори.

Представители от Националния избирателен съвет на страната обявиха, че опозицията в лицето на коалиция "Демократично единство" взима най-малко 99 места в 167-местния парламент. Обединена социалистическа партия на Венецуела печели 46 места. Другите 22 места все още не са разпределени.

Победата на опозицията значително променя политическия баланс в дълбоко разединената страна, а също така в борбата за власт между дълго маргинализираната опозиция и правителството на президента Николас Мадуро – наследник на Уго Чавес.

Иначе Мадуро обяви, че признава „неблагоприятните” резултати след вота.

„Ние сме тук, с морал и етика, за да признаем тези неблагоприятни резултати”, заяви в обръщение към нацията 53-годишният държавен глава. Той смята, че резултатите са вследствие на водената срещу него„икономическа война”.

Страната се бори с високата инфлация, двегодишна рецесия и други сериозни икономически предизвикателства. Венецуела зависи сериозно от приходите от продажбата на петрол, а резкият спад на цената на суровината на световните пазари поставя правителството в много тежка ситуация.