Бившата първа дама на САЩ Лаура Буш осъди спорна политика, която разделя семействата, които влизат нелегално в страната, съобщават американските медии.

В статия във в. "Вашингтон поуст", тя определя разделянето на деца от техните родители като жестоко, неморално и сърцераздирателно.

Нейните коментари следват засилващите се противоречия относно имиграционната политика на американския президент Доналд Тръмп за "нулева толерантност" към нелегалните имигранти.

По-рано настоящата първа дама Мелания Тръмп направи рядко изявление, изразяващо тревога (очевидно от политиките на съпруга ѝ).

Мелания "мрази да вижда деца, отделени от семействата им", изтъкна говорителката ѝ.

Тя повтори призива на съпруга си "двете страни" да работят за имиграционна реформа като решение на проблема. Наблюдатели обаче отбелязват, че политиката беше въведена от главния прокурор на Тръмп и не изисква действия на Конгреса на САЩ, за да бъде прекратена.

През последните 6 седмици е имало близо 2000 разделения на семейства след предприетите крути мерки срещу нелегалното прекосяване на границата.

Възрастни, които се опитват да преминат границата извън официалните контролно-пропускателни пунктове - мнозина от тях планиращи да търсят убежище в САЩ - бяха арестувани и са изправени пред криминално преследване за нелегално влизане.

Като резултат стотици деца и бебета са настанени в центрове за задържане, включително складове и преустроени супермаркети, като се държат далеч от родителите си. Критици осъдиха действията като безпрецедентни.

Лаура Буш, която е съпруга на бившия републикански президент Джордж У. Буш, предприе открита атака срещу политиката.

"Тази политика на нулева политика е жестока. Това е неморално. И разбива сърцето ми", пише тя в статията във в. "Вашингтон поуст".

"Нашето правителство не трябва да участва в бизнеса със складиране на деца в преобразувани супермаркети или да прави планове да ги настани в палаткови градове в пустинята", допълва Лаура Буш, като подчертава: "Тези образи са зловещо напомняне за японските американски концентрационни лагери от Втората световна война, които сега се разглеждат като един от най-срамните епизоди в американската история."

По-рано Мелания Тръмп заяви, че "мрази да вижда деца, отделени от семействата им и се надява двете страни на барикадата (републиканците и демократите в Конгреса) да могат най-накрая да се съберат, за да постигнат успешна имиграционна реформа".

"Трябва да бъдем страна, която изпълнява всички закони, но също така и страна, която управлява със сърце", се добавя в изявлението на съпругата на американския президент.

По-рано Доналд Тръмп коментира, че законът, който "ни дадоха демократите", е отговорен за политиката, но не е ясно кой закон има предвид.

В публикация в "Туитър" през уикенда държавният глава призова демократите да работят с републиканците за създаване на ново законодателство.

Критици обаче посочват, че задържането на деца отделно от родителите им е политика, обявена от главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс през миналия месец.