Първият редовен търговски полет между САЩ и Куба се осъществява след повече от половин век прекъсване, съобщава „Ройтерс”.

Събитието отваря нова глава в усилията на администрацията на Барак Обама да развива търговия и пътувания с бившия враг от Студената война.

Първата от няколко американски компании, започващи да обслужват Куба в идните месеци, е JetBlue Airways Corp. Самолетът излетя от американския град Форт Лодърдейл в щата Флорида. Той ще пътува до кубинския град Санта Клара, известен с монумента си на революционния лидер Ернесто Че Гевара.  

Министърът на транспорта на САЩ Антъни Фокс, изпълнителният директор на JetBlue, други официални лица и журналисти са на борда на 150-местния самолет Airbus A320.

Редовните пътници, включително някои от кубински произход, заемат почти половината от местата в самолета за пътуването по маршрута, който може да се окаже търговско предизвикателство, поне в началото.

49-годишният фармацевт Лазаро Чавез, който живее в Маями и често се връща в родината си, заяви преди бординга, че е взел този самолет по две причини. „Първата – отивам да видя семейството си. Втората – искам да бъда на този исторически полет”, споделя пътникът.

Куба и САЩ започнаха да нормализират отношенията си през декември 2014 г., след 18 месеца на тайни разговори и оттогава напълно възстановиха дипломатическите си връзки.

Последният редовен полет между двете държави е осъществен през 1961 година.

Агенциите съобщиха, че самолетът е кацнал в Куба