кайроНовото египетско правителство се събра за пръв път в сряда, като въпросите по сигурността бяха поставени на челно място в дневния ред, предаде „Ройтерс". Работата на кабинета е съпроводена с голям натиск от страна на някои от опозиционните фракции, които настояват назначените от Хосни Мубарак министри да бъдат отстранени.

„Мюсюлмански братя" призова за нов милионен марш на емблематичния пл. „Тахрир" в Кайро. Забранената по времето на Мубарак организация придобива все по-голяма роля в политическия живот на Египет, като сред исканията й са отмяна на извънредното положение, освобождаване на политическите затворници и чистка в правителството.

Кабинетът обсъжда днес въпроси свързани с националната сигурност, както и снабдяването на населението с храна и помощи. Според вътрешни източници, правителството ще устои на натиска и няма да има министерски рокади.

Сред приоритетите на новото правителство е и да върне египтяните на работа, като за тази цял трябва да бъдат прекратени всички протести и стачки, които допълнително вредят на тежко пострадалата икономиката на страната. Египетската фондова борса ще остане затворена до края на седмицата.

Оглавяващият временното военно управление фелдмаршал Тантави закле десетима нови министри във вторник, но ключовите министерства на правосъдието, отбраната, вътрешните и външните работи остават в ръцете на политици, назначени от Хосни Мубарак. Това предизвика гнева на „Мюсюлмански братя", като техен представител коментира, че бившият президент продължава да управлява най-населената арабска държава.

В момента специална комисия работи по промени в конституцията, които ще премахнат установената от Мубарак политическа система и ще помогнат за провеждането на демократични избори за парламент и държавен глава. Вече тече регистрацията на партиите.

Междувременно бившият дипломат Абдалла Алашал заяви пред агенция „МЕНА", че ще основе нова политическа партия, наречена „Свободният Египет". По думите му партията ще представлява интересите на младите хора, взели участие в протестите от началото на тази година.

Отново днес пожар избухна в сграда в Кайро. Тя е била използвана от полицията за съхранение на доказателства по различни криминални разследвания. Според властите, демонтрантите в града може да са предизвикали пламъците.