Днес в Русия се провеждат избори за шестата Държавна дума, която ще бъде с 5-годишен мандат, вместо 4-годишен, както беше досега, продаде агенция „Новости".

Очаква се гласа си да дадат 108 милиона души в над 96 хиляди избирателни секции на територията на страната. Още 1.8 млн. руснаци ще гласуват извън границите на страната.

Би Би Си съобщи, че в редица секции не са допуснати наблюдатели от руската асоциация „Глас",  която следи за честното провеждане на изборите.

Руският премиер Владимир Путин гласува на изборите за депутати от Държавната Дума
още...

Във вота участват 7 партии, сред които са представените в парламента „Единна Русия", Комунистическата партия, Либерално-демократическата партия и „Справедлива Русия". В изборите участват и „Яблоко", „Право дело" и „Патриоти на Русия", които не са представени в долната камара.

Руските депутати се избират по пропорционална система. За първи път за получаването на едно или две депутатски места се изисква преодоляването съответно на 5- и 6-процентова бариера, а за пълноценно парламентарно представителство партиите ще трябва да наберат над 7 на сто от гласовете.

В около 5 на сто от секциите се провежда електронно гласуване.

Според социологическите проучвания от последните дни се очаква управляващата партия „Единна Русия", оглавявана от премиера Владимир Путин, да спечели над 50 но сто от гласовете.

Първи на днешните избори в Русия пуснаха бюлетини избирателите от Чукотската автономна област, най-източният руски регион, граничещ със САЩ.

По местно време изборите там започнаха в неделя, но с оглед на часовата разлика това правеше събота по московско време и по Гринуич. В тази част на Русия избирателите наброяват 33 485 души, заяви председателката на местната избирателна комисия Людмила Уманска.

По думите й първи са гласували еленовъдите от тундрата, работещите в предприятията за добив на злато, метеорологичните станции и граничните застави, включително най-източната застава "Ратманов", която се намира само на 4 км от границата със САЩ. Започнало е и гласуването в разположени по на юг Приморски край на Русия