Литовската митница е задържала първия автомобил с руски регистрационни номера, съобщи пресслужбата на агенцията във вторник, съобщи АФП.

Задържането е извършено преди ден на контролно-пропускателния пункт Миадинки. Гражданин на Молдова е възнамерявал да замине за Беларус с автомобил Audi Q7 с руски номера. При проверката на представените от шофьора документи се оказало, че собственик на "Ауди"-то е друго лице, руски гражданин.

На шофьора било обяснено, че от 11 март Литва е въвела административна отговорност за лица с автомобили, регистрирани в Руската федерация, която предвижда глоба и евентуална конфискация на автомобила. На водача на Audi Q7 бил съставен протокол за административно нарушение, който заявил, че не знае нищо за ограниченията.

Автомобилът на стойност 41 690 евро е бил конфискуван, се казва в съобщението.

Митническите служби напомнят, че от 11 март автомобили, регистрирани в Русия, не могат да се намират на територията на Литва или трябва да бъдат пререгистрирани дотогава.

Изключение се прави за руски граждани, които пътуват транзитно до или от Калининградска област на Русия с опростен транзитен документ (ОТД).

Литва спря да пуска руски автомобили

Литва спря да пуска руски автомобили

Това не се отнася за пътуващите транзитно за Калининград

Този транзит през територията на Литва обаче не може да продължи повече от 24 часа, а собственикът на превозното средство трябва да бъде в превозното средство по време на транзита. Ако в превозното средство няма собственик, то няма право да влезе на територията на Литва.