Близо 200 тона хуманитарна помощ бяха разтоварени безопасно в Газа от неправителствената организация World Central Kitchen (WCK), след като корабът "Open Arms", който тръгна от кипърското пристанище Ларнака във вторник, пристигна в петък, съобщи Кипърската осведомителна агенция CNA.

Бурното море изглежда е забавило процеса на разтоварване на помощта близо до сушата, както показват кадри, споделени от служител на WCK в социалните медии. Водите край Газа са плитки и там няма нито едно дълбоководно пристанище, където могат да акостират големи кораби.

Говорителят на Министерството на външните работи Теодорос Гоцис каза пред CNA, че разтоварването е приключило безопасно и се очаква "Open Arms" да се върне в Кипър.

WCK каза на X, че корабът е разтоварил почти 200 тона ориз, брашно, протеини и други помощи, които са пристигнали по море по-рано днес. В същото време втори кораб от WCK се готви да отплава от Кипър с още стотици тонове храна.

Хуан Камило от WCK каза на X, че на втория кораб, който изпращат в Газа от Кипър с подкрепата на Министерството на външните работи на ОАЕ и президента на Република Кипър Никос Христодулидес "сред стотиците тонове помощ има палети с фурми, които имат духовно значение по време на Рамазан.

Ако новият морски маршрут се окаже успешен, той може да помогне за облекчаване на кризата с глада,, обхванал Газа, където голяма част от населението е изправено пред недохранване, а болниците в най-засегнатите северни райони съобщават за деца, умиращи от глад.

Въпреки това, предоставянето на помощ по море и от въздуха няма да е достатъчно, за да компенсира трудностите при доставките по суша, многократно са казвали хуманитарните агенции.

Най-малко 36 убити при бомбардировка в централната част на Газа

Най-малко 36 убити при бомбардировка в централната част на Газа

Израел продължава с ударите