Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд подаде оставка, съобщава „Гардиън".

На пресконференция той заяви, че ще напусне поста през ноември, когато Шотландската национална партия ще избере нов лидер. Също така стана ясно от думите ми, че няма да участва в надпреварата за лидер на ежегодната конференция на партията в Пърт на 13-15 ноември.

„Ние изгубихме референдума, но Шотландия може да продължи с политическата инициатива. За мен като лидер времето е почти приключило, но за Шотландия кампанията продължава и мечтата никога няма да умре", обяви той.

Според него Шотландия и неговата партия ще спечелят от ново лидерство.

Той поясни, че ще продължи да изпълнява задълженията си на първи министър до ноември, а след това ще стане депутат в шотландския парламент.

По думите му референдумът е поставил Шотландия „в много силна позиция".

Но Салмънд подчерта, че Дейвид Камерън, в телефонен разговор днес, е отказал да се ангажира с второ четене в Уестминстър на законопроект за повече власт за Шотландия от 27 март 2015 година - обещание, което той направи чрез Гордън Браун по време на кампанията.

Салмънд бе категоричен, че обявените от партийните лидери „лесни обещания" „сега започват да се оттеглят".

Той бе категоричен, че „няма намерения да се оттегля от политиката".

Припомняме, именно Салмънд е един от инициаторите на провелия се референдум за независимост на Шотландия, при който 55% от шотландците предпочетоха страната да остане в рамките на Великобритания.