Първият посланик на България в Кралство Саудитска Арабия връчи акредитивните си писма на Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд.

В рамките на церемонията Пазителят на двете свещени джамии направи изявление пред посланиците на Австрия, България, Бразилия, Виетнам, Грузия, Кения, Кувейт, Мавритания, Мозамбик, Пакистан, Сиера Леоне, Судан и Чад, съобщиха от Министерството на външните работи.

В изявлението си кралят заявил необходимостта от справяне с предизвикателствата чрез засилване на сътрудничеството в борбата срещу световния тероризъм и екстремизъм.

Салман коментира и нападението в град Крайстчърч, Нова Зеландия. По думите му този терористичен акт е трагедия за цялото човечество.

От Външно припомнят, че Димитър Абаджиев е първият български посланик, който изпълнява задълженията на посланик от саудитската столица.

Вече имаме посланик в Рияд

Вече имаме посланик в Рияд

Първият български посланик в Саудитска Арабия е факт

Намеренията на страната ни да открие посолство в Рияд бяха заявени от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в Саудитска Арабия през ноември 2017 година, пишат още от МВнР.

През следващата година стартира процедурата по откриване на посолството ни в Рияд, а Димитър Абаджиев, който представляваше страната ни в Словения, беше предложен за посланик в Саудитска Арабия през септември 2018 година.

В рамките на засиления диалог между двете страни в България бяха осъществени редица посещения на представители на саудитски министерства и агенции - Министерството на околната среда, водите и селското стопанство, Саудитския фонд за публични инвестиции, Агенцията за инвестиции в селското стопанство и животновъдството.

Борисов обсъжда саудитска инвестиция в газовия хъб "Балкан"

Борисов обсъжда саудитска инвестиция в газовия хъб "Балкан"

С външния министър на Саудитска Арабия