България вече има посланик в Саудитска Арабия.

Днес новоназначеният посланик Димитър Абаджиев пристигна в столицата арабската държава Рияд, информираха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Строим посолство в Рияд за 1 612 510 лв.

Строим посолство в Рияд за 1 612 510 лв.

Приоритет е привличането на саудитски инвестиции в България

Външно припомня, че София и Рияд поддържат дипломатически отношения от 1995 година, но досега нямаше българско дипломатическо представителство там.

Очаква се следващата седмица посланик Абаджиев да връчи копия от акредитивните си писма в саудитското министерство на външните работи.

Борисов обсъжда саудитска инвестиция в газовия хъб "Балкан"

Борисов обсъжда саудитска инвестиция в газовия хъб "Балкан"

С външния министър на Саудитска Арабия

Намеренията на страната ни да открие посолство в Рияд бяха заявени от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в Саудитска Арабия през ноември 2017 година, пишат още от МВнР.

През следващата година стартира процедурата по откриване на посолството ни в Рияд, а Димитър Абаджиев, който представляваше страната ни в Словения, беше предложен за посланик в Саудитска Арабия през септември 2018 година.

В рамките на засиления диалог между двете страни в България бяха осъществени редица посещения на представители на саудитски министерства и агенции - Министерството на околната среда, водите и селското стопанство, Саудитския фонд за публични инвестиции, Агенцията за инвестиции в селското стопанство и животновъдството.

Македонското девойче е хубаво, но камилата носи повече

Македонското девойче е хубаво, но камилата носи повече

Мартин Табаков разсъждава защо бе важно присъствието на Борисов срещата на върха на ЕС и Лигата на арабските държави в Египет