Йенс Столтенберг, преди началото на първото по рода си заседание на Съвета Украйна-НАТО, което се провежда в Брюксел на ниво външни министри, каза, че съюзниците ще говорят за подкрепа за Киев - както по пътя към членство в Алианса, така и на бойното поле, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Днес имаме историческа среща", каза генералният секретар на НАТО, "и на срещата ще обсъдим как можем да подкрепим пътя ви към членство в НАТО. Всички съюзници са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса и трябва да обсъдим по-нататъшни усилия за реформи сега.

Освен това ще бъде обсъден въпросът за "спешните нужди на (бойното поле)". "Позволете ми да повторя дълбокото си възхищение от украинските въоръжени сили, политическото ръководство, народа на Украйна и смелостта, която демонстрирате след пълномащабното нахлуване", цитира Интерфакс-Украйна думите на Столтенберг.

"Не трябва да подценяваме Русия", продължи той. "Виждаме интензивни боеве и трябваше да сме подготвени за повече въздушни и ракетни атаки." Затова е важно нашата солидарност с Украйна да бъде демонстрирана не само на думи, но и на дела.

Като пример генералният секретар на НАТО посочи откриването на център за обучение на пилоти на F-16 в Румъния, както и помощ на стойност 2,1 млрд. евро от Нидерландия. "Това са конкретни действия, имаме нужда от повече такива и се нуждаем от устойчива засилена подкрепа за Украйна", каза той.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че победата на Украйна е не само в интерес на неговата страна, но и на цялата евроатлантическа общност. "В момента имаме най-силната и калена в битки армия в Европа, увеличаваме съвместимостта си с НАТО, до голяма степен ставаме де факто армията на НАТО", каза Кулеба.

Откривайки срещата на Съвета Украйна-НАТО, Столтенберг каза, че "Украйна седи на тази маса като пълноправен член на нашия Алианс": "Съюзниците предоставят безпрецедентна военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и подкрепят необходимите реформи по пътя на Украйна към членство в НАТО."

Украйна е получила 300 000 от обещаните от ЕС милиони снаряди

Украйна е получила 300 000 от обещаните от ЕС милиони снаряди

Кулеба отхвърли твърдението на журналист, че войната вече е в задънена улица