Четвъртият кръг от гласуването за президент на Италия отново завърши без победител, съобщава "Ройтерс".

Основните парламентарно представени партии за пореден ден не успяха да намерят взаимно приемлив кандидат за поста.

Засега надпреварата за престижния пост със 7-годишен мандат остава неразрешена, тъй като дясноцентристките и левоцентристките партии отхвърлиха редица възможни кандидати, отваряйки път за засилени задкулисни договорки през следващите часове.

"Изправени сме пред най-важния избор за следващите седем години. Струва ли ви се нормално да виждате игрите, на които бяхме свидетели през последните четири дни?", запита бившият премиер Матео Ренци. Той определи случващото се като "скандално".

Италия пак не успя да си избере президент

Италия пак не успя да си избере президент

И третият кръг от гласуването в парламента завърши без успех

Към момента за фаворит за поста е смятан премиерът Марио Драги. Той обаче не може да запази и двата поста, поради което в Рим от седмици се водят преговори кой да поеме евентуално правителството, в което са представени почти всички големи партии.

Евентуална победа на Драги би означавала разпад на коалиционното му правителство, което да доведе до предсрочни парламентарни избори. По тази причина много депутати очевидно не желаят да го подкрепят.

За разлика от Съединените щати или Франция, където президентът на страната се избира при всенародно гласуване, държавният глава на Италия се избира от двете камари на парламента и представители на 20-те италиански области.

По тази причина е необходимо фрагментираният парламент да постигне компромис, тъй като нито една от основните партии няма мнозинство.

Най-лесното решение би било настоящият президент Серджо Матарела да приеме втори мандат. Той обаче изключва този вариант, макар подкрепата за него да расте с взеси изминал ден.

Без победител след първия кръг от президентските избори в Италия

Без победител след първия кръг от президентските избори в Италия

Нито един от кандидатите не получи необходимите 2/3 от гласовете на електорите