Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви, че всяка православна енория трябва да помага на участниците в специална военна операция.

"Ако казваме, че Църквата е с народа си, тогава всяка енория трябва да помага на тези, които са на огневата линия. Трябва да мобилизираме нашите енориаши да събират вещи, храна", каза патриархът по време на братска трапеза с духовници в Москва по повод празника Кръщение Господне. Събитието се е състояло на 19 януари вечерта, но призивът е публикуван по-късно на уебсайта на Московската патриаршия.

Църквата вече прави много, за да помага на военнослужещите, но това все още не е достатъчно, заявява патриарх Кирил. 

Патриархът прави и обстойна обосновка на т.нар. "специална военна операция" с аналогия от събития от преди два века, "когато почти цяла обединена Европа, водена от Наполеон, се опитва да завладее Русия".

"Но дори днес, когато Русия се е превърнала в суперсила с най-мощните оръжия, ние трябва да запазим вътрешната си сила. Трябва да бъдем обединени и наистина силни както в икономически, така и в политически план. А това означава, че днес трябва да работим за двама и за трима", продължава предстоятелят на Руската православна църква.

"Както Църквата, така и всички, които влияят и могат да влияят на нашето общество, трябва да направят всичко за победата на Русия", казва Негово Светейшество патриархът и настоява, че това трябва да се случва особено днес, когато сме изправени пред най-голямата опасност - западният свят се е обърнал срещу нас". Според тезата на руския патриарх това противопоставяне се дължи на "алтернативата, която дава Русия" и тази алтернатива е много привлекателна, а Русия е пътеводна светлина за света.

Руският патриарх Кирил на Рождество: Русия сега се бори за бъдещето на цялото човечество

Руският патриарх Кирил на Рождество: Русия сега се бори за бъдещето на цялото човечество

Руснаци и украинци са един народ.. от Бяло до Черно море

"Зад гърба ни стои истината и тя се основава на светогледа на хората", убеждава Кирил. Тази пътеводна светлина не е на базата на някакъв философски мироглед, а на това, което чувстват "истинските патриоти" във всяка страна - в Русия, Германия, Франция, навсякъде. И въпреки острите критики от чуждестранните политически кръгове, Кирил уверява, че Русия се радва на огромните симпатии на много хора, живеещи на Запад.

"Русия е реална алтернатива на абсолютно задънената улица, на която е застанала западната цивилизация. Днес ние наистина сме напред - със собствените си идеи, със собствената си целеустременост, със собствената си вяра, със собствения си патриотизъм", подчертава Кирил.

Путин похвали Руската православна църква за подкрепата ѝ във войната

Путин похвали Руската православна църква за подкрепата ѝ във войната

Руският лидер изтъкна огромния градивен принос на Църквата за обединяване на обществото

Той дава задачи и на духовенството - "В края на краищата всеки свещеник днес трябва да бъде на фронтовата линия - на духовния фронт... Нашите момчета, особено тези, които са изпратени на фронтовата линия, имат голяма нужда от духовна подкрепа."

"Трябва да можете да кажете на човека нещо, което ще го укрепи, включително когато се подава командата "атакувай!". Заповедта, без която не може да има победа, когато трябва да се изправиш и да се изправиш срещу смъртта. И точно това правят нашите момчета сега - те се издигат от окопите и вървят към смъртта", каза патриархът.

Затова и днес, смята патриарх Кирил, трябва да се молим "особено за нашата армия". "Пастирска грижа за военните, като ги подкрепяме по всякакъв възможен начин - духовно и материално."

В заключение той посочва, че е "настъпил моментът, в който трябва да застанем заедно с нашия страдащ народ и преди всичко с тези, които с цената на живота си защитават нашия православен народ в Донбас."

Руският патриарх: Всички грехове се опрощават, ако ви убият в Украйна

Руският патриарх: Всички грехове се опрощават, ако ви убият в Украйна

И православната църква в помощ на частичната мобилизация на Путин