Влиятелният секретар на Съвета за сигурност на Русия и смятан за "ястреб" в Кремъл Николай Патрушев заяви, че очаква "прокси-войната на Запада" срещу Русия да продължи и след края на горещата фаза на конфликта в Украйна, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Ходът на специалната военна операция в Украйна показва, че САЩ и НАТО възнамеряват да продължат да полагат усилия за протакане на този военен конфликт и са станали негови участници", каза Патрушев на среща в Санкт Петербург.

"Дори и с края на "горещата фаза" на конфликта в Украйна, англосаксонският свят няма да спре прокси-войната срещу Русия и нейните съюзници", каза Патрушев, цитиран от държавните агенции.

Междувременно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков говори за обявените вчера решения на западните страни да доставят танкове на Украйна.

"Има постоянни изявления от европейски столици и от Вашингтон, че изпращането на различни оръжейни системи, включително танкове, в Украйна по никакъв начин не означава участието на тези страни или на (Северноатлантическия) алианс във военните действия, които се водят в Украйна. Ние с това категорично не сме съгласни. В Москва всичко, което прави и Алиансът, и столиците, които споменах, се възприема като пряко участие в конфликта. Виждаме, че той се разраства", каза Песков.

Германия изпраща танковете на Украйна до края на март

Германия изпраща танковете на Украйна до края на март

Според военния министър решението на Берлин е "навременно"