Смъртоносните оръжия, доставени на Украйна, както и чуждестранните бойци, воюващи за Киев, са приоритетни цели за руските военни, каза във вторник в Брянск на среща по въпросите на сигурността в Централна Русия Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност., цитиран от РИА Новости.

Задачите на "специалната военна операция" в Украйна ще бъдат изпълнени, въпреки помощта на Запада за Киев, заяви Патрушев.

"Русия, след като не получи гаранции за своята сигурност, а също и като взе предвид неспазването на Минските споразумения от Киев под натиска на Запада и реалната заплаха от създаване на ядрено и биологично оръжие в Украйна, беше принудена да предприеме специална военна операция за защита на Донбас и рускоезичното население от геноцид. И въпреки военната помощ, предоставена от колективния Запад на украинския режим, задачите на специалната военна операция, определени от президента на Русия, ще бъдат изпълнени, ", цитира го РИА Новости.

Русия решена да изпълни операцията си в Украйна въпреки намесата на НАТО

Русия решена да изпълни операцията си в Украйна въпреки намесата на НАТО

Включването на Алианса в конфликта не засягало целите на Москва

Според него днес Русия "се противопоставя на възродилия се с подкрепата на колективния Запад неонацистки режим в Киев и бясната русофобия, бори се с геноцида срещу рускоезичното население и защитава международното право, основано на основните принципи на ООН, а не на правилата, измислени от Съединените щати, за да запазят своята хегемония."

"Освобождаването на Украйна от неонацизма ще постави началото на връщането на стабилността и сигурността в света", добави Патрушев.

Украинските разузнавателно-диверсионни групи са активизирани в Централна Русия, особено в граничните райони, заяви още Патрушев.

Русия пак се похвали с разкрит диверсант

Русия пак се похвали с разкрит диверсант

Арестуван е мъж в Курска област

"Напоследък обстановката в Брянска област, особено в пограничните райони, се характеризира с активизиране на дейността на украинските разузнавателно-диверсионни групи, систематичен обстрел на населени места с реактивни системи за залпов огън, артилерия и безпилотни летателни апарати, доставяни на Украйна от САЩ и други страни от НАТО", каза той в Брянск.

"Цели, като правило, са гражданска инфраструктура, чието унищожаване или увреждане застрашава безопасността на цивилното население и може да нанесе значителни щети на икономиката", добави Патрушев.

"Значително се засилиха опитите на представители на радикални и екстремистки структури да проникнат на територията на Русия с намерение да извършват подривна дейност и да извършват терористични актове", добави Патрушев на форума за сигурността в Централна Русия.

"Има факти за умишлена намеса в работата на съоръженията от жизнено-важната инфраструктура, включително транспортни и горивно-енергийни комплекси", добави той.

"Тази година в областта са извършени 23 терористични акта, предотвратени са 28 терористични престъпления, включително 9 саботажа", каза той в Брянск и добави, че "с 80% са се увеличили престъпленията, извършени с огнестрелно оръжие и боеприпаси".

Според Патрушев "изключително важно е да се гарантира недопускането на престъпни посегателства срещу сигурността на населението, като се обърне специално внимание на недопускането на диверсии и терористични атаки".

Необходимо е също така "да се обръща постоянно внимание на защитата на съоръженията, осигуряващи жизнената активност на населението, като се преоценява тяхната уязвимост в зависимост от характера на заплахите и се установява подходящо ниво на сигурност", отбеляза секретарят на Съвета за сигурност.

Русия съобщи, че Украйна пак обстрелва Брянска област

Русия съобщи, че Украйна пак обстрелва Брянска област

Киев очаква "в близко бъдеще" да получи ракети с по-голям обсег