Беджет Пацоли, чийто избор за президент на Косово бе признат за противоконституционен, се съгласи да не издига повторно своята кандидатура, съобщава lenta.ru.

Решението си Пацоли е казал по време на среща с премиера на страната Хашим Тачи и лидера на мощната опозиционна партия Демократически съюз на Косово Иса Мустафа. вчерашната среща бе организирана от посланика на САЩ в страната Кристофър Дел, който сформирал срещата с цел преодоляване на политическата криза в Косово.

Участниците в срещата се договориха вместо Пацоли, да бъде избран компромисен вариант. „Фиксирани" са и трима кандидата за президентската позиция, но се споменава името само на един от тях - адвоката Иляз Рамайли.

Освен това политиците са решили да бъдат внесени поправки в конституцията на страната, съгласно които президентът на страната ще се избира с пряко гласуване, а не както е сега - от членове на парламента.

Причината за политическата криза в Косово стана „присъдата" на Конституционния съд, че изборът на Беджет Пацоли за президент е незаконен. Припомняме, той бе избран за държавен глава на 22 февруари. Според съда обаче е нарушена процедурата при гласуването, тъй като на заседанието не са присъствали всички депутати.