Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес заяви в сряда, че възнамерява да потърси подкрепата на долната камара за съставяне на ново правителство след неубедителните избори на 23 юли.

"Ще поискам доверието на парламента, за да сформирам прогресивно правителство", каза Санчес в обръщение към законодателите от своята Социалистическа партия (СП).

Той каза, че неговата партия, която спечели втория най-голям брой места на общите избори, проведени миналия месец, първо ще се опита да спечели позицията на председател на долната камара в четвъртък.

Изборите в Испания през юли не дадоха категоричен победител, като консервативната Народна партия (НП) спечели най-много места, но не успя да постигне мнозинство.

Санчес, който за първи път пое властта през 2018 г., управлява от началото на 2020 г. благодарение на коалиция на малцинството с крайнолявата партия "Подемос'.

Той не е обявил кои ще бъдат коалиционните му партньори, но по-рано в сряда каза, че възнамерява да се съюзи с крайнолевия съюз "Сумар", който включва "Подемос".

Социалистическата партия на Испания (СП) на Санчес, която заедно със "Сумар" има 152 места, ще се нуждае от 14 парламентарни гласа на каталунските сепаратистки партии Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) и по-твърдолинейната "Жунтс", за да спечели гласуване за инвеститура в 350-местния парламент.

Докато ERC показа желание за постигане на споразумени, "Жунтс" се придържа към исканията си за разрешение за провеждане на референдум за независимост на Каталуния и амнистия за всички сепаратисти, изправени пред съдебни обвинения, свързани с неуспешната кандидатура на региона за независимост през 2017 г. Това включва нейния лидер в изгнание Карлес Пучдемон, когото испанските власти искат да екстрадират от Белгия.

Консервативната Народна партия спечели повече места от социалистите, но не осигури абсолютно мнозинство и е изправена пред трудна битка , тъй като засега няма достатъчно подкрепа, за да състави правителство.

Досега тя не успя да убеди дясноцентристката Баска националистическа партия (БНП) да я подрепи, дори след като крайнодесните "Вокс" се опитаха да разчистят пътя за други партии да подкрепят Народната партия (НП), като намекна, че няма да настоява да бъдат част на дясна коалиция.

Глобиха испански министър за предизборна агитация

Глобиха испански министър за предизборна агитация

Изабел Родригез трябва да плати глоба в размер на 4700 евро