"Чиста измислица" - така Китай определи обвинения на САЩ срещу китайски гражданин, осъден за кражба на търговски данни. Това предаде Ройтерс.

Сюй Янцзюн е обвинен от федерален съд, че е планирал да открадне търговски тайни от американски авиационни и аерокосмически компании.

"Твърденията са чиста измислица. Настояваме САЩ да се заемат със случая в съответствие със закона и по справедлив начин, за да гарантират правата и интересите на китайския гражданин", заяви пред репортери в Пекин говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин.

Комунистическата партия в Китай циментира "исторически" властта на Си Цзинпин

Комунистическата партия в Китай циментира "исторически" властта на Си Цзинпин

Едва третият подобен случай след Мао Цзедун и Дън Сяопин

Сюй е осъден по две точки за заговор и опит за извършване на икономически шпионаж, както и по точка за заговорничене за кражба на търговска тайна и две точки за опит за кражба на търговски тайни. Той може да получи до 60 години затвор и глоби за над 5 млн. долара.

Според обвинението китаецът е използвал няколко псевдонима, за да се сдобие с търговски тайни и да ги предаде на Китай. Мишените му са били редица авиационни и аерокосмически компании, сред които GE Aviation, подразделение на General Electric.