Китай осъди твърденията на ФБР, че пандемията от COVID-19 вероятно е била причинена от теч от лаборатория в централния китайски град Ухан, съобщава "Ройтерс".

Страната подчерта, че твърдо се противопоставя на всяка форма на "политическа манипулация" на фактите.

"Въз основа на лошия опит и измамите на разузнавателната общност на САЩ заключенията, които правят, нямат никаква достоверност", подчерта говорителят на китайското външно министерство Мао Нин пред репортери в Пекин.

Тя призова американската страна да уважава науката и фактите.

В САЩ още няма консенсус за произхода на коронавируса

В САЩ още няма консенсус за произхода на коронавируса

Според Министерството на енергетиката обаче вирусът вероятно е изтекъл от лаборатория в Китай

По-рано днес директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че вирусът най-вероятно е възникнал в резултат на потенциален лабораторен инцидент в Ухан.

Изявлението му дойде, след като в неделя в. "Уол стрийт джърнъл" съобщи, че енергийното министерство на САЩ е стигнало до заключение с "ниска степен на доверие", подкрепящо т. нар. теория за лабораторно изтичане на вируса, в секретен доклад, споделен с Белия дом и членовете на Конгреса.

Рей обвини китайското правителство, че "прави всичко възможно да осуети" усилията на Съединените щати и други страни да научат повече за произхода на пандемията.

Вирусът беше установен за първи път в Ухан през декември 2019 г., откъдето се разпространи по целия свят и причини смъртта на близо 7 милиона души.

Спецлужбите на САЩ  проучват генетични данни за коронавируса от лабораторията в Ухан

Спецлужбите на САЩ проучват генетични данни за коронавируса от лабораторията в Ухан

Може да се окажат решаващи за разгадаването на произхода…