Китай твърди, че австралийската разузнавателна агенция е разпитвала чуждестранни кореспонденти, работещи за китайски държавни медии, изземвайки компютри и мобилни телефони в обиски, очевидно свързани с надигащ се шпионски скандал, съобщава "Франс прес".

Обвинението идва след разследване от Пекин на австралийски журналисти, базирани в Китай.

Последните двама чуждестранни кореспонденти, работещи за австралийски медии в Китай, напуснаха в понеделник, докато друг - Чен Ли, която работеше като водещ на китайската държавна телевизия - е задържана съгласно законите за "националната сигурност".

Журналисти от Австралия напуснаха Китай "на фона на дипломатически конфликт"

Журналисти от Австралия напуснаха Китай "на фона на дипломатически конфликт"

Отношенията между Австралия и Китай се влошиха през последните години

Днес говорител на китайското външно министерство добави нов пласт към интригата, като заяви, че базирани в Австралия журналисти от "Синхуа", Китайската служба за новини и Китайската медийна група са били обект на атаки от австралийското разузнаване в края на юни.

Четирима журналисти са били "разпитани... на основание на евентуално нарушение на австралийските закони за чужда намеса", каза говорителят пред репортери.

Те бяха разпитани и им бяха конфискувани телефоните, компютрите и дори таблетите на децата им.

"Бих искал да подчертая, че журналистите на китайските медии в Австралия стриктно спазват местните закони и разпоредби," каза той.

Действията на Австралия "сериозно пречат на нормалните задължения за информиране на китайските медии... и причиняват сериозни щети на физическото и психическото здраве на журналистите и техните семейства".

Твърди се, че австралийската разузнавателна дейност се е състояла на 26 юни и е включвала четирима журналисти, работещи в Австралия.

ASIO, главната разузнавателна агенция на Австралия, отказа да потвърди или отрече обиските, докато австралийската федерална полиция заяви, че "няма коментар" по въпроса.

Медийни и съдебни документи показват, че австралийски разузнавателни и полицейски служители са обискирали дома и офиса на конгресмена от щата Нов Южен Уелс Шаокет Мозелман този ден като част от едномесечно разследване на тайни китайски кампании за влияние в Австралия.

Времето на обвиненията срещу австралийското разузнаване съвпадна с фурор заради отношението към двама австралийски кореспонденти в Китай - Бил Бъртълс и Майкъл Смит.

След полунощни посещения в домовете им от китайската полиция миналата седмица двамата тайно избягаха в дипломатическите мисии на Австралия в Пекин и Шанхай.

Беше им позволено да напуснат страната едва след дни на дипломатически спорове и споразумение, че ще бъдат подложени на разпит преди заминаването.

И двамата мъже са били разпитани за колежката си австралийка Чен Ли, която е задържана в Китай от миналия месец.

Казусът им беше видян като нов удар върху свободата на медиите в Китай и емблематичен за бързо влошаващите се отношения между Пекин и Канбера.