Последните двама репортери, работещи в Китай за австралийски медии, отлетяха у дома след 5-дневен дипломатически конфликт, съобщава Би Би Си.

Бил Бъртълс от ABC и Майк Смит от австралийския Financial Review кацнаха в Сидни днес.

Китайските власти са разпитали и двамата мъже преди заминаването им. ABC съобщи, че Бъртълс "не е попитан за репортажите си или поведението си в Китай".

Отношенията между Австралия и Китай се влошиха през последните години.

В миналото имаше твърдения за намеса на Китай в австралийското общество, но отношенията се влошиха, след като Канбера подкрепи международно разследване на произхода на пандемията от коронавирус.

Китай прекрати споразуменията за екстрадиция с Канада, Австралия и Великобритания

Китай прекрати споразуменията за екстрадиция с Канада, Австралия и Великобритания

Канада, Великобритания и Австралия са част от разузнавателния съюз "Пет очи"

Клубът на чуждестранните кореспонденти в Китай съобщи вчера, че през първата половина на 2020 г. от страната са изгонени рекордните 17 чуждестранни журналисти.

Австралийският външен министър Марис Пейн заяви, че консулските служители са помогнали на двамата журналисти да се върнат у дома.

"Също така искам да отбележа, че Австралия, разбира се, е силен поддръжник на свободата на медиите, свободата на печата и че е разочароващо, че след много години Австралия няма да има медийна организация, присъстваща в Китай за известен период от време," добави тя.

Австралийският първи дипломат съобщи, че китайските власти са разпитали журналистите за Чен Ли, австралийски журналистка от китайска държавна медия, която е задържана от миналия месец.

Австралия обяви претенциите на Пекин в Южнокитайско море за незаконни

Австралия обяви претенциите на Пекин в Южнокитайско море за незаконни

Австралия внесе декларация в ООН

В първите си коментари за задържането от китайското външно министерство заявиха, че тя е задържана от "съображения за национална сигурност".

ABC съобщи, че австралийски дипломати са посъветвали Бъртълс и ръководството на ABC миналата седмица, че той трябва да напусне Китай. След това той си резервира полет, който трябваше да излети от Пекин миналия четвъртък.

Но ситуацията ескалира миналата сряда в полунощ, когато седем китайски полицаи посетили апартамента на репортера, докато той си вземаше довиждане с приятели, съобщи ABC.

Полицаите са казали Бъртълс, че не може да напусне страната и по-късно ще бъде разпитан по "дело за национална сигурност", се казва в информацията.

Австралия предупреди гражданите си за "произволни арести" в Китай

Австралия предупреди гражданите си за "произволни арести" в Китай

Напрежението между двете страни се изостря

Той незабавно се свързва с австралийските консулски служители, които го отвеждат в австралийското посолство, където прекарва следващите четири дни.

През това време той е бил разпитан от китайската полиция в присъствието на посланика на Австралия в Китай Греъм Флетчър.

Смит, който е живял в Шанхай, също е бил посетен от полицията - което го накарало да отиде в австралийското консулство там. И двамата мъже са разпитани за Ли.

Позволено им е да напуснат страната в замяна на съгласието да бъдат разпитани от полицията.

"Много е разочароващо да се напуска при тези обстоятелства", каза Бъртълс в Сидни.

"Облекчение е да се върна в страната с истинско върховенство на закона. Но това беше вихрушка и не е особено добро преживяване", коментира Бъртълс.

Страните разчитат силно една на друга за търговия, но отношенията им се влошиха през последните години на фона на твърденията за намеса на Китай в австралийското общество.

Отношенията се влошиха още през тази година, след като Канбера подкрепи разследването за произхода на коронавируса.

Оттогава в действия, масово възприемани като ответни мерки, Пекин наложи ограничения върху австралийския износ като говеждо, ечемик и вино. Той също така предупреди китайските туристи и студенти за расизма в Австралия.

През юли Австралия предупреди гражданите си, че могат да бъдат изправени пред "произволно задържане" в Китай - предупреждение за пътуване, което остава в сила.

Канбера също така изрази загриженост относно правата на човека в Синцзян и Хонконг и призова Китай да освободи задържаните австралийци като Ян Хенгджун, демократичен активист, който е задържан 19 месеца без съд.

Случаят с Ли - оповестен миналата седмица - е забулен в тайна.

Израсналата в Мелбърн водеща на китайската държавна телевизия CGTN е държана на тайно място по неизвестни причини, според австралийските власти.