Бившият съветник на предизборната кампания на експрезидента Доналд Тръмп Стив Банън трябва да бъде съден за отказ да изпълни призовката на Конгреса за информация, свързана с атаката срещу Капитолия на 6 януари.

Това заяви председателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси, цитирана от CNN.

Припомняме, че Камарата на представителите в петък гласува 229-202, като девет републиканци гласуваха заедно с демократите, за да обвини Банън в неуважение към Конгреса. Министерството на правосъдието сега ще определи дали той трябва да бъде изправен пред съдебно преследване.

Камарата на представителите обвини Банън в неуважение

Камарата на представителите обвини Банън в неуважение

След като бившият сътрудник на Тръмп отказа да даде показания за щурма на Капитолия

Всяко лице, което е обвинено в неуважение към Конгреса, може да бъде наказано да плати глоба и да получи между един и 12 месеца лишаване от свобода. Но реално това рядко се случва, тъй като може да отнеме години, а историческите дела за неуважение към съда бяха изключени от обжалвания и оправдателни присъди.

Банън отказа да даде показания, докато съдът не се произнесе по иск на Тръмп. 

Тръмп заведе дело срещу комисията, разследваща щурма срещу Капитолия

Тръмп заведе дело срещу комисията, разследваща щурма срещу Капитолия

Твърди, че исканите материали са поверителни

Тръмп заведе дело в понеделник срещу комисията на Конгреса на САЩ, разследваща щурма на Капитолия на 6 януари. Той твърди, че тя е отправила незаконно и неоснователно искане за записите на Белия дом.

Според него, материалите, изискани от Изборната комисия на 6 януари, са поверителни.

Много правни експерти обаче заявиха, че Тръмп като бивш президент не може законно да използва изпълнителната привилегия, за да блокира призовки, издадени от комисията на Камарата на представителите.