Председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси засилва неблагоприятното си сравнение на президента Доналд Тръмп с колегата му републиканец Ричард Никсън коментирайки, че опозореният президент поне се е погрижил достатъчно за страната, да напусне поста си преди импийчмънта си, съобщава "Ройтерс".

Топ демократът в Конгреса обясни миналата седмица, че натискът на Тръмп върху Украйна да разследва потенциалните му противници на изборите през 2020 г. поставя действията на Никсън да изглеждат, като почти нищожни.

В интервю за СиБиЕс, тя коментира оставката на Никсън след скандала "Уотъргейт". "Искам да кажа, че това, което направи президентът, беше много по-лошо, дори дори от това, което направи Ричард Никсън, а в един момент Ричард Никсън се погрижи достатъчно за страната, за да признае, че това не може да продължи", заяви Пелоси.

Никсън, чието име се превърна в синоним на скандал и безчестие за много американци, подаде оставка през 1974 г., след като Комитетът на съдебната власт на Камарата одобри импийчмънт срещу него, но преди пълната камара да гласува по въпроса и той не беше подложен на импийчмънт.

Той е единственият президент на САЩ, подал оставка.

Пелоси: Свидетелските показания уличават Тръмп в корупция

Пелоси: Свидетелските показания уличават Тръмп в корупция

В рамките на разследването за импийчмънт са изнесени факти…

Пелоси в продължение на месеци се съпротивлява на призивите на нейните по-либерални демократични депутати да започнат процедура по импийчмънт, но заяви, че разговорът на Тръмп с украинския президент Зеленски я принуждава да открие разследването срещу президента.

Сравнението й с Никсън е на фона на процес срещу дългогодишния съюзник на Тръмп, Роджър Стоун, самопровъзгласен "мръсен измамник", който работи за кампанията за преизбиране на Никсън и лицето на Никсън е татуирано на гърба му. Стоун е осъден в петък за лъжа пред Конгреса, препятстване и подправяне на свидетели по време на разследването на руската намеса в изборите през 2016 г. в САЩ.

Тръмп и неговите привърженици атакуваха проучването за импийчмънт като политически мотивирано. Тръмп казва, че разговорът му със Зеленски е "перфектен", докато републиканските депутати критикуват процеса на импийчмънт като несправедлив.

"Имат ли изобщо доказателства, че президентът е направил нещо престъпно или незаконно. И отговорът е "Не", заяви републиканският представител Крис Стюарт пред ЕйБиСи.

Президентът има "всяка възможност да представи своята гледна точка", заяви Пелоси пред СиБиЕс, включително и пред дознателната група.

"Ако президентът има информация, която демонстрира неговата невинност във всичко това, което ние не сме виждали. Ако той има информация, която е оправдаваща - това означава бивш, отнемащ, виновен, обвиняващ - тогава с нетърпение очакваме да я видим", допълва Пелоси.

Тя определя Тръмп за "самозванец", чиято несигурност предизвика атаката му в реално време от "Туитър" срещу бившия американски посланик в Украйна Мари Йованович, докато тя свидетелства при разследването на импийчмънта.

Поредни стенограми по импийчмънта на Тръмп

Поредни стенограми по импийчмънта на Тръмп

Свидетелстват Тим Морисън и Дженифър Уилямс