Председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси заяви, че показанията на свидетелите в разследването за импийчмънт на президента на Доналд Тръмп са потвърдили обвиненията в корупция, отправени срещу него. Става дума за изслушванията на изпълняващия функциите на посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър, и заместник-помощникът на държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Джордж Кент, съобщават американските медии.

Пелоси коментира, че думите на свидетелите са били недвусмислени и са потвърдили факти, уличаващи Тръмп в корупция. Тя определи показанията като разгромни за президента.

Започна първото публично изслушване за импийчмънт на Тръмп
Обновена

Започна първото публично изслушване за импийчмънт на Тръмп

Републиканците в комисията поставиха лозунги в залата

По думите на Нанси Пелоси, Тръмп е злоупотребил с властта си и е изменил на клетвата си, когато е заплашвал да спре военната помощ да Украйна, ако Киев не започне разследване срещу политическия му противник Байдън.

Пелоси уточни, че действията на Тръмп на принципа "услуга за услуга" представляват корупция.

Белият дом отново забрани на служителите да дават показания по импийчмънта

Белият дом отново забрани на служителите да дават показания по импийчмънта

Отменено е изслушването на Робърт Блеър...

Тя напомни, че според американската конституция това е основание за импийчмънт.

"Това е очевиден опит на президента да си осигури предимство на изборите през 2020 г.", констатира Пелоси.

Припомняме, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви в края на септември, че Конгресът започва официално проучване за импийчмънт. Според Пелоси проверката е необходима, след като Тръмп призна, че е поискал от украинския президент да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му.