Ако няма консенсус по конституционните промени, нека бъдещите депутати да решават. В това е категоричен президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, съобщава МКД. 

"Аз съм първият, който публично каза, че съм за френското предложение, защото то не унищожава Македония. И ще положа всички усилия, за да направим конституционните промени възможно най-скоро. Не бягам от това. Другата страна е, ако нямаме шанс да стигнем до две трети, ако приемем, че не можем да направим това първо днес, утре, вдругиден,  до края на годината, нека размахаме това нещо, поставете го и оставете утрешния парламентарен победител и коалиция да се занимават с този въпрос. Защото знаете, че насила хубостне става", каза Пендаровски пред Telma TV.

Говорейки за промените в конституцията, Пендаровски оцени, че страната е загубила година и половина за промените в конституцията, въпреки че се знае, че няма две трети в парламента за тяхното приемане, време, което можеше да бъде посветено на вътрешни реформи. Президентът каза, че той е единственият от сегашната политическа група, който преди година каза, че е трябвало да се направи оценка след гласуването на френското предложение в Асамблеята, че няма шанс да се осигури мнозинство от две трети.

"Правителството обаче реши друго. От тогава до днес аз съм единственият, който реалистично казва, че не виждам никакво сближаване на двата блока, за да стигнем до това прословуто число 80. Днес не сме по-близо до 80, отколкото бяхме преди два месеца или Преди 12 месеца", каза той. президентът.

Пендаровски смята, че Македония не трябва да се отказва, защото е трудно да се сближат позициите, но според него е изгубено много време политически, за да се занимава с въпроса за България и българите в конституцията.

"Наистина смятам, че изгубихме време по тема, която е безобидна по съдържание и е ясно какво ще означава, ако го превърнем в акт и вкараме българите в Конституцията, но вместо да приоритизираме темите, занимавайки се почти година и половина само с България и това е загубено време", каза Пендаровски.

Пендаровски не бърза да вписва българите в Конституцията на РСМ

Пендаровски не бърза да вписва българите в Конституцията на РСМ

За македонския президент това не е политически приоритет номер едно

Припомняме, че през юли, Комисията по конституционни въпроси в парламента на Северна Македония прие българите и други пет националности да бъдат вписани в Основния закон на РСМ. 

Това бе едно от задължителните условия Скопие да продължи преговорите за влизане в Европейския съюз.