Скептицизъм за скорошното одобряване на промените в конституцията, необходими за втората стъпка от преговорите с Европейския съюз (ЕС), произтичаща от двустранния протокол, подписан с България, изрази македонският президент Свето Пендаровски.

Той не вярва, че те ще бъдат постигнати с този парламентарен състав. 

В интервю за Анадолската агенция, цитирано от македонската агенция МКД, той заявява, че в подписаните досега документи няма опасност за македонската идентичност и език, а позицията на опозицията е наложена от вътрешнопартийна логика.

"Не можете да принудите никого да гласува, ако сегашната опозиция смята, че тези документи представляват опасност за македонския народ. Не мисля така. Моята оценка е, че много трудно ще се достигнат две трети в този парламентарен състав, защото, доколкото мога да преценя, опозицията в македонския парламент чете договора с България, тоест преговорната рамка с ЕС, чрез партийни критерии, каза той.

Османи обвини в политизиране решенията на Историческата комисия

Османи обвини в политизиране решенията на Историческата комисия

Няма диалог, обвини и български историци външният министър на РСМ

Припомняме, че в края на юли, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски настоя, че трябва да се проведат и предсрочни парламентарни избори, и референдум относно пътя евроинтеграцията на страната досега. 

Той обвинява България в опит за асимилация, промяна на историята и побългаряване.

На 16 юли депутатите в Северна Македония приеха споразумение с посредничеството на Франция за разрешаване на спора, така че България да вдигне ветото си върху разширяването.

Мицкоски обяви още тогава такова намерение, след като бе подписан протоколът между външните министри на двете държави. По думите му, по време на преговорния процес България не затваря въпроса за македонския език.

ВМРО-ДПМНЕ стартира инициативата си за референдум

ВМРО-ДПМНЕ стартира инициативата си за референдум

Отново обвиниха България в асимилация

Опозицията проведе и серия от протести, като обявиха приемането на френското предложение за капитулация за управляващите, а към България бяха отправени редица крайни обвинения, включително и във фашизъм. 

На 19 юли Албания и Северна Македония започнаха преговори за членство с Европейския съюз във вторник, преодолявайки редица пречки, поставени от правителствата на ЕС, въпреки първоначалното обещание да започнат преговори още в средата на 2018 г.