Умишлено се публикуват фалшиви новини от политически центрове за решенията на Историческата комисия. Това заяви в четвъртък министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МКД.

Негативните реакции са с цел да се използва дебатът за ежедневна политическа борба, каза той. 

"Тези дни Северна Македония се превърна в център за фалшиви новини. Така че най-отговорно мога да заявя, че 95 процента от всички спекулации, от цялата информация по отношение на "френското предложение" и протокола, по отношение на решенията на Комисията са умишлено пуснати фалшиви новини от политически центрове, за да се възползват от емоционалният характер на този дебат в ежедневната политическа борба", каза Османи в гостуването си в предаването "Горещо политическо лято" по телевизия Канал 5.

Окуражаващи стъпки в подобряване на отношенията с РСМ, вижда МВнР

Окуражаващи стъпки в подобряване на отношенията с РСМ, вижда МВнР

Подготвя се календар за съвместни чествания за петте общи исторически личности

Според него основният проблем е, че определени политици на всяка цена, дори и по най-съществени за държавата въпроси, работят само от гледна точка дали са на власт или не.

"Важно е да се слушаме. Не мисля, че се чуваме в този дебат. Мисля, че ние сме закотвени на нашите позиции, това, което смятаме, е нашето политическо виждане по този въпрос и изобщо не се вслушваме в аргументите. Днес Историческата комисия излиза и казва - дайте аргументи за тези тези, които казвате срещу решенията. Никой не дава аргументи. Дори авторите на подобни решения са критични, защото стана популярно да бъдеш критичен. Стана нова тенденция и нова мода да си критик. Но реалността не е такава. За съжаление проблемът е, че не се изслушваме, а не че не говорим достатъчно", добави шефът на дипломацията.

Според него, в обществото се е създала погрешна представа, че историците от българската част на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси са изразили чувство на триумфализъм по отношение на договорените решения.

"Това е една маргинална група историци в Република България, които са в периферията на политическия дебат и са провокативно позиционирани спрямо този процес. Те умишлено се опитват да направят точно това, защото няма абсолютно никакво усещане за триумфализъм в България", каза Османи.

Той подчерта, че решенията на Комисията, които бяха представени на обществеността тази седмица, са съгласувани още през 2019 г. и са одобрени от предишния министър на външните работи Никола Димитров.

Историческата комисия препоръчва и на България, и на РСМ промени в учебниците
Обновена

Историческата комисия препоръчва и на България, и на РСМ промени в учебниците

Препоръчва се и съвместно честване на общи личности от Средновековието

"Междувременно нямаше нови решения. Те се отнасят до въпроси от древния период, за които не е имало голяма разлика между двете държави", добави Османи.

Припомняме, че в четвъртък стана ясно на брифинг на заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев, че ще бъде подготвен календар за съвместни чествания за петте общи исторически личности от България и Република Северна Македония. 

Дипломатите ни приветстват работата на съвместната комисия, която работи по спорните исторически моменти.

Коджабашев очаква да се завърши работата по всички периоди от общата ни история.

Според външното ни министерство е започнало да се възстановява доверието към Северна Македония и вижда първи окуражаващи стъпки в подобряване на отношенията между двете държави.

От МВнР отчитат, че това няма да е лесно. Все пак се изпълняват поетите ангажиметни, тъй като и двете страни имат интерес от добросъседски отношения.

Трябва да дадем време на нашите приятели от Република Северна Македония да решат дали искат да влязат в Европейския съюз, или не.