Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски смята, че няма нужда да се бърза с конституционните промени за вписване на българите в Конституцията на РСМ, съобщава БГНЕС.

Причината е, че има 14 месеца до приключването на процеса на скрининг.

Според него това не трябва да е абсолютен политически приоритет номер едно.

Имаме толкова много реформи със скрининг, за да ги открием и коригираме, и когато дойде моментът да приключим този процес, ще попитаме парламента дали сега имаме мнозинство от две трети, посочи Пендаровски.

Относно т.нар. "френско предложение" той отбеляза, че има нова анкета за одобрение от македонските граждани. По негови думи има драстично намаление на тези, които са против.

"Има скорошно проучване, в което процентът на хората, които не подкрепят френското предложение от 70% през лятото, сега е спаднал с около 20%, което е драстично по-ниско. Все още не сме мнозинство за т.нар. "френско предложение", но е факт, че откакто хората видяха, че няма опасност, процентът на тези, които са против, намалява", коментира Пендаровски.

Пендаровски отказва да преговаря за историята и други "небивалици" с България

Пендаровски отказва да преговаря за историята и други "небивалици" с България

Македонският президент иска да говори с Радев за реалните европейски теми

По отношение на подписания договор с ФРОНТЕКС на македонски език президентът заяви, че атаките на България преди две години несъмнено са били насочени срещу македонската идентичност.

"Ключова битка в преговорите беше да запазим идентичността, тоест езикът да бъде официален до всички други официални в ЕС. Имаме това и няма звездичка, има македонски език", изтъкна Пендаровски.

Малко преди това председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че Северна Македония ще намери убедителни аргументи да приеме промените в Конституцията.

По време на съвместната пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски тя заяви, че вярва, че гражданите на РСМ ще се отнесат положително и ще гласуват в подкрепа на промените в конституцията.

Бяхте успешни в напредъка и съм убедена, че ще намерите убедителни аргументи всички граждани на страната да участват и да допринесат за нейния напредък по пътя към ЕС, подчерта Фон дер Лайен по повод предстоящите конституционни промени, необходими за по-нататъшния напредък в преговорите с РСМ.

Мицкоски: Българите не заслужават и няма да влязат в Конституцията на РСМ

Мицкоски: Българите не заслужават и няма да влязат в Конституцията на РСМ

Страната му нямало да се откаже от македонците в Пиринска Македония