Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски няма да се кандидатира за нов мандат. Така отговори на журналистически въпрос в сряда, съобщава МКД.

Държавният глава обаче не уточнява по какви причини няма да търси преизбиране.

Пендаровски е петият президент на Македония и е на поста от 12 май 2019 г. Прекарва по-голямата част от професионалната си кариера в МВР като анализатор по сигурността, бил е и съветник по национална сигурност и външна политика на двама македонски президенти Борис Трайковски и Бранко Цървенковски.

Той беше кандидат за президент на държавата за първи път през 2014 г., когато беше кандидат на коалицията, водена от СДСМ, но не успя да победи тогавашния президент Георге Иванов.

Пендаровски: РСМ била шокирана от ветото

Пендаровски: РСМ била шокирана от ветото

Президентът на РСМ отбеляза, че първите сигнали за намерението на България се появили преди около три години

През 2019 г. той е кандидат на президентските избори за втори път, като консенсусен кандидат на СДСМ, ДСИ и десетки други политически партии и победи кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, университетския професор Гордана Силяновска-Давкова.

Президентът е известен и с острите си критики към ветото, наложено от България за членството на РСМ в Европейския съюз (ЕС). 

Хората в Северна Македония били шокирани след блокирането на пътя към Европейския съюз от страна на България, заяви той през септември по време на интервю. 

Президентът отбеляза, че първите сигнали за намерението на България се появили преди около три години, преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство през 2017 година. Тогава българският посланик в Брюксел изпратил писмени искания, които изненадали всички страни-членки на ЕС, включително предложенията, че македонският език е диалект на българския и че македонците са от 1944 година, както и замяна на термина "окупация" за българското присъствие във Вардарска Македония след 1941 г. с "администрация".

Пендаровски: Без консенсус сега, бъдещите депутати решават за конституционните промени

Пендаровски: Без консенсус сега, бъдещите депутати решават за конституционните промени

Според него е изгубено много време политически, за да се занимава с въпроса за България и българите

Президентът подчерта, че тези искания нямат база в двустранния договор и смята, че те се използват за политически цели, вместо да служат на европейската интеграция на региона. Той също така посочи, че има по-малко срещи с българския президент Румен Радев в сравнение с президента на Сърбия Александър Вучич.

Според Пендаровски, важността на срещите зависи от възможността да се направи положителна стъпка в отношенията, а не само за снимки. Състоянието на двустранните отношения с България остава непроменено.

Относно промените в конституцията, очаквани през ноември, президентът Пендаровски подчерта, че реалността може да се промени, ако те не се случат. Това обаче не представлява опасност за стабилността на държавата, но може да доведе до регрес в демократичното развитие и икономическата стагнация. Той подчерта също, че включването на българската общност в конституцията не представлява заплаха, а "легитимна политическа оценка".

"България е последната страна членка на ЕС, която може да ни чете лекции какво представляват критериите от Копенхаген, имайки предвид, че България е страна членка на Съвета на Европа, която най-малко уважава решенията на Европейския съд по човешките права. Има 15-16 нереализирани. Ние знаем много добре тези критерии и твърдя, твърдял съм и преди, че Македония е най-подготвеният кандидат в историята на ЕС в момента, в който е започнала преговорите", категоричен бе Пендаровски през юни.

За промените в конституцията, Пендаровски оцени, че страната е загубила година и половина за промените в конституцията, въпреки че се знае, че няма две трети в парламента за тяхното приемане, време, което можеше да бъде посветено на вътрешни реформи. Президентът каза, че той е единственият от сегашната политическа група, който преди година каза, че е трябвало да се направи оценка след гласуването на френското предложение в Асамблеята, че няма шанс да се осигури мнозинство от две трети.

"Правителството обаче реши друго. От тогава до днес аз съм единственият, който реалистично казва, че не виждам никакво сближаване на двата блока, за да стигнем до това прословуто число 80. Днес не сме по-близо до 80, отколкото бяхме преди два месеца или Преди 12 месеца", каза той. президентът.

Стево Пендаровски: Искането на София е скандално! Това не го правят и окупаторите!

Стево Пендаровски: Искането на София е скандално! Това не го правят и окупаторите!

Така той коментира думите на Николай Милков

Пендаровски смята, че Македония не трябва да се отказва, защото е трудно да се сближат позициите, но според него е изгубено много време политически, за да се занимава с въпроса за България и българите в конституцията.