Португалия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, очаква България да одобри преговорната рамка за Северна Македония до 22 юни. Това обяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в телевизионно интервю, предаде МИА, цитирана от БТА.

Пендаровски, който се срещна вчера в Скопие с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, отбеляза, че португалското председателство е предложило първоначален набор от идеи по ключовите въпроси между Северна Македония и България.

Бившият премиер Борисов обсъди РСМ с еврокомисаря по разширяване на ЕС

Бившият премиер Борисов обсъди РСМ с еврокомисаря по разширяване на ЕС

Обяснява му колко важно за Европа е енергийното диверсифициране на Балканите

"Никой не очаква всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито дори португалското председателство, което се приближава към своя край. Министър Силва каза, че е чул притесненията на София и е дошъл в Скопие, за да чуе нашите разсъждения по ключови въпроси. И двете страни са заявили, че някои неща не подлежат на преговори. Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността", подчерта Пендаровски.

По думите на македонския президент Силва е поискал от властите в Скопие ясно да заявят националните си интереси.

Мицкоски зове РСМ да прекрати едностранно договора с България

Мицкоски зове РСМ да прекрати едностранно договора с България

Опозиционният лидер настоява за цялостна дипломатическа офанзива на ЕС срещу София

"Силва каза, че до 22 юни португалското председателство ще очаква България да каже "да" на преговорната рамка. В Съвета участват само страни членки на ЕС, така че председателството очаква България да одобри дотогава преговорната рамка и да представи позиция по първоначалния набор от идеи. Ако България иска да промени тези идеи, ние ще бъдем информирани, за да може да обсъдим какво е приемливо за нас", посочил Пендаровски.

ДАНС: Чужди разузнавания работят срещу България заради позицията й за РСМ

ДАНС: Чужди разузнавания работят срещу България заради позицията й за РСМ

През 2020 г. са се активизирали действията им като част от комплексни усилия за маргинализиране на българската позиция