През 2020 г. чужди разузнавания са работили срещу България заради нейната позиция за отстояване на историческата истина в спора с РС Македония. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на доклада на Държавна агенция национална сигурност за миналата година.

В него се посочва, че "през 2020 г. се активизират действията на някои чужди специални служби като част от комплексни усилия за маргинализиране на български позиции в областта на външната политика, свързани с отстояване на националните ни интереси по линия на държавнотворчески елемент, какъвто е езикът, както и по отношение на историята и културата ни".

Подчертава се и че "продължава активността за подпомагане асимилационната политика спрямо български общности зад граница в съответствие с чужди национални доктрини".

Припомняме, 2020 г. мина под знака на спора между София и Скопие заради нежеланието на РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство, през 2017 г.

България защити в Брюксел позицията си за Северна Македония

България защити в Брюксел позицията си за Северна Македония

Скопие отказва да скъса с идеологията от времето на комунизма…

На 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Скопие блокира дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, която трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни.

През миналата година страната ни многократно призоваваше Скопие да се откаже от езика на омразата спрямо България, да се отвори за българските инвестиции, да зачита правата на гражданите си с български паспорти и да спре фалшификацията на историята, за да може да се присъедини към ЕС.

Към момента шефът на ДАНС Димитър Георгиев е в отпуск. Впоследствие стана ясно, че в неплатен отпуск до септември са също председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов.

Ироничното в случая е, че Скопие възлагаше големи надежди именно на новото българско правителство за намиране на компромисно решение по спорните въпроси между двете страни.

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите