Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква новото правителство на България да бъде сформирано през април и с това да се продължат разговорите и да се намери приемливо решение и за двете страни, съобщават МИА и БГНЕС.

Според него това е "в интерес на целите Западни Балкани, Европейския съюз и определено в интерес на българския народ".

Запитан за това какви са очакванията след формирането на новото българско правителство и дали тяхното вето върху членството на Северна Македония в ЕС ще бъде отменено, той заяви, че е убеден, че ще бъде намерено решение.

Заев обаче подчерта за пореден път, че македонската идентичност и македонският език не са били и не могат да бъдат тема на преговори.

Румен Радев: РСМ сама определя пътя си към Европа

Румен Радев: РСМ сама определя пътя си към Европа

Настоя да спре дискриминацията спрямо граждани, които открито изразяват българската си национална идентичност

Той посочи, че България периодично подкрепя европейската интеграция както на Северна Македония, така и на целите Западни Балкани.

Важно е каква история пишем днес, важно е какво ще оставим на младежта, на бъдещите поколения, категоричен бе македонският премиер.

Припомняме, още преди заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г., на което не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, преговорите между българските и македонските историци в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната".

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Скопие да приеме историческата истина, а София -действителността

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др. След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.