Напредъкът на Република Северна Македония (РСМ) към пълноправно членство в Европейския съюз е стратегическа цел за България. Реализацията й обаче зависи от готовността и политическата воля на РСМ да изпълнява критериите за членство в ЕС и да зачита правата на гражданите, които открито изявяват българската си национална идентичност. Тази категорична позиция заяви държавният глава Румен Радев в рамките на експертна дискусия за състоянието и перспективите за развитие на отношенията между България и Република Северна Македония, която се проведе днес по инициатива на президента на "Дондуков" 2 .

Според държавния глава разрешаването на въпросите в двустранните отношения между България и Република Северна Македония изисква политическа воля, активен институционален диалог и постигането на необратимост в изграждането на добросъседски отношения. По думите на президента трайното преодоляване на натрупаните противоречия няма да се постигне само с политически декларации и е необходима комуникация и ангажираност на институциите на всички нива, мъдрост, разум и прозорливост и от двете страни.

Президентът иска адекватна защита на сънародниците ни зад граница

Президентът иска адекватна защита на сънародниците ни зад граница

Поводът е побой над българин в Македония

Участниците в дискусията сe обединиха около тезата, че европейската интеграция на всички държави от Западните Балкани е от стратегически интерес за страната ни и ще допринесе за затвърждаване на демократичните процеси и насърчаване на добросъседските отношения и икономическия растеж в целия регион.

Именно дискриминацията и прекратяването й спрямо онези граждани от РСМ, които открито изразяват българската си национална идентичност е от ключово значение за развитието на двустранните отношения.

Зачестилите случаи на потъпкването на тези права, страхът, насаждан у всеки, който дръзне да покаже българския си произход, наказването на всяко желание за връзка и добронамереност към татковината, са нарушение на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Българското общество е много чувствително на тази тема и няма правителство, което да пренебрегне тези обстоятелства.

Външно проверява сигнал за натиск срещу граждани в РСМ заради български книги

Външно проверява сигнал за натиск срещу граждани в РСМ заради български книги

Натискът е оказван от службите за сигурност

Според президента ролята на държавата и обществените медии в Република Северна Македония е от ключово значение за създаването на нов климат в двустранните отношения. България очаква от югозападната ни съседка да работи за създаването на всички необходими условия за свободен икономически, културен, медиен и информационен обмен от двете страни на общата граница.

От ключово значение е и преустановяването на речта на омразата срещу България, както и на медийните и обществени кампании за стигматизиране на хората, които са запазили българското си самосъзнание, независимо от натиска и репресиите в тоталитарното минало.

Фалшификацията на исторически извори и литературни произведения също следва да бъде преустановена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически паметници, както и на официалните страници на научни, образователни и културни институции, да е в съответствие с оригиналните източници и историческата истина.

Според участници в дискусията, пренебрегването на редица аспекти на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от Република Северна Македония, поставя под въпрос заявеното желание от югозападната ни съседка да изгражда добросъседски отношения с България. Затова и страната ни трябва да настоява за гаранции относно зачитането на правата на българите в Република Северна Македония, които да бъдат законодателно регламентирани и осъществявани на практика. Постигането на устойчиви и необратими резултати в тази насока от страна на РСМ следва да се превърне в задължително условие за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция.

В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и изявени български учени, експерти, дипломати и журналисти.

Европарламентът подкрепя Западните Балкани

Европарламентът подкрепя Западните Балкани

Настоява Северна Македония и България да решат проблемите при преговорите си

Припомняме, още преди заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г., на което не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, преговорите между българските и македонските историци в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната".

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др. След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси обяви, че е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която имаше прогрес.

В последствие се оказа обаче, че дори и да е постигнат напредък, в крайна сметка протоколите не са подписани от македонска страна.

РС. Македония зациклила разговора с България след зелената светлина за НАТО

РС. Македония зациклила разговора с България след зелената светлина за НАТО

Наум Кайчев: България би могла да бъде една идея по-взискателна през годините