Министерството на външните работи проверява сигнал за натиск срещу граждани в Северна Македония, получили български книги.

Организаторът на гражданската инициатива "Изпрати българска книга в Република Северна Македония" Виктор Стоянов твърди, че натискът е оказван от службите за сигурност в западната ни съседка.

Според сигнала става дума за редица такива случаи - в Битоля, Кочани и Ресен.

От МВнР посочват, че на дипломатическите представителства в Северна Македония са дадени указания да проверят всеки конкретен случай и да предложат варианти за реакция на българската страна.

Президентът иска адекватна защита на сънародниците ни зад граница

Президентът иска адекватна защита на сънародниците ни зад граница

Поводът е побой над българин в Македония

Припомняме, това не е първият подобен сигнал за тормоз спрямо граждани с българско самосъзнание в С. Македония.

В началото на март президентът Румен Радев проведе среща със службите ни за сигурност е полученото в президентската институция писмо от Културния център "Иван Михайлов" - Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като етнически българи.

На 25 февруари тази година, когато българо-македонската комисия заседаваше онлайн, в Северна Македония беше пребит българин. Три дни преди това президентът Румен Радев призова институциите в България и в С. Македония да реагират на сигналите за дискриминация на наши сънародници в югозападната ни съседка.

Македонци създадоха Фейсбук група за "плюене, преследване и унижаване" на българи

Македонци създадоха Фейсбук група за "плюене, преследване и унижаване" на българи

Стената между Македония и България трябва да е най-високата стена, призовава се в групата