Президентът Румен Радев призова институциите в България и в РС Македония да реагират на сигналите за дискриминация на наши сънародници в югозападната ни съседка, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Повод за позицията на българския президент е получено писмо от етнически българи от Република Северна Македония, които са продължаващо дискриминирани в РСМ.

България увеличава с 50% инвестициите в граничните региони с РС Македония

България увеличава с 50% инвестициите в граничните региони с РС Македония

С €9 млн. изграждат граничен пункт "Клепало", увери зам.-министър Деница Николова

Президентът счита, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз.

Уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни в Република Северна Македония, които въпреки всички репресии през тоталитарното минало, са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Историкът не е насяно какво означава съвместно честване на цар Самуил

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление. Техният български етнически произход е документално удостоверен.

Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ.

За по-твърда позиция на България към Северна Македония зове проф. Овчаров

За по-твърда позиция на България към Северна Македония зове проф. Овчаров

Съвместната комисия била "ялова" и създадена "на тъмно"

Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната, категоричен е Радев. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.

Българи от РСМ и Сърбия искат еднократно удължаване на техническия преглед за колите си

Българи от РСМ и Сърбия искат еднократно удължаване на техническия преглед за колите си

Невъзможност да се пътува заради пандемията и тормоз в Македония са причина за искането

Припомняме, точно неизпълнението на Договора за приятелство от страна на РС Македония е повод за забавяне на началото на преговорите за еврочленство с тях.

През януари 2020 г. проф. Николай Овчаров призова България да има по-твърда позиция към Северна Македония, за да запазим своята история. Знаете ли колко българи са загинали за тази Македония", запита той и подчерта, че България е загубила Беломорска Тракия заради Македония.

Овчаров е категоричен, че в исторически план македонски език няма, такъв език се създава изкуствено след 1944 г., а за македонска държава може да се говори отново след 1944 г.

На същото мнение е и бившият министър на културата Петър Стоянович, според когото Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език.

Проф. Овчаров не вижда какви компромиси може да направи България. Думите му бяха за изпратеното "кървавото писмо" от така наречените "македонски интелектуалци" до ЕС, които се противопоставят на исканията на страната ни за това че: "Никъде в документите на ЕС не трябва да фигурира думата "македонски език", тоест, ако се налага, трябва да се използва терминът:

"официален език на Република Северна Македония"...

"отказ от подкрепа или искане за признаване на македонското малцинство в Република България".

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Кристиан Вигенин за РС Македония: Има въпроси, по които България не прави компромис

Кристиан Вигенин за РС Македония: Има въпроси, по които България не прави компромис

Има консенсус на управляващи и на опозиция по темата, категоричен е той

Президентът Румен Радев подкрепя отправените призиви в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ.

Институциите в Северна Македония да създадат всички условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право, настоява българският президент Румен Радев.

Андрей Ковачев: Над 140 000 души от Северна Македония са с българско гражданство

Андрей Ковачев: Над 140 000 души от Северна Македония са с българско гражданство

Много все още се страхуват...