Еднократно удължаване на сроковете на валидност на годишните технически прегледи (ГТП) поискаха от Българската национална платформа за обединение и развитие. Нейни членове обявиха, че връчват документ в Министерството на външните работи и Министерство на транспорта и информационните технологии. В него се предлага еднократно удължаване на срока на техническия преглед на автомобилите с българска регистрация в РС Македония и в Сърбия.

Родените в съседните държави РС Македония и Сърбия лица от български произход, които са придобили българско гражданство, поради малките разстояния, до скоро често посещаваха България, някои от тях са собственици на движимо и недвижимо имущество, пишат от платформата.

Искането им е мотивирано с ограниченията заради пандемията от Ковид-19 и затрудненото преминаване на границата, изискването на PCR тест.

Румен Радев настоя институциите да защитят българите в РС Македония

Румен Радев настоя институциите да защитят българите в РС Македония

Наши сънародници се оплакват от дискриминация там

Лицензираните лаборатории, които могат да правят такива тестове, се намират в големите градове. В такива случаи са необходими две пътувания: за извършването му и за взимането на резултата, който пък е валиден само 3 дни. Освен това след завръщането им могат да бъдат подложени на 14-дневна карантина, пишат сънародниците ни в западните ни съседки.

Голяма част от българските граждани, пребиваващи поради различни причини в съседните ни държави РС Македония и Сърбия, които са собственици на коли с българска регистрация, не успяха да преминат границата и да извършат годишните технически прегледи на своите МПС.

Подобен проблем има и в други държави от ЕС, където преди ограничителните мерки във връзка с Ковид-19 са извършвани подобни трансгранични циклични, сезонни, седмични и дори всекидневни миграции и за това някои държави членки на ЕС еднократно удължиха сроковете на валидност на годишните технически прегледи (ГТП). Авторите дават пример с Португалия.

Вече има аналогична нормативна база в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците (загл. доп. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14 май 2020 г.), която решава сходен проблем с издадените от българската държава лични документи - включително свидетелство за управление на МПС (§ 10 (4) - Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство, пишат сънародниците ни в РСМ и в Сърбия.

Тяхното предложение е аналогична процедура да бъде приложена и към българските граждани в съседните държави, притежаващи автомобили с българска регистрация.

Сега шофьорите на коли с българска регистрация, които нямат възможност да минават границата за осъществяването на технически прегледи, са заплашени от глоба от €500.

Македонските полицаи през януари 2021 г. са спрели от движение около 150 автомобила и са връчили 1200 глоби. Масираните проверки са били в Охрид, Струга, Битоля, Щип, Кочани, Виница, Велес, Струмица, Радовиш, Гевгелия и части от Скопие.

В същото време коли с албански, косовски и сръбски номера изобщо не се спират за проверка, което лесно може да бъде установено от една независима проверка на място в Куманово или Тетово, където най-масово се срещат подобни автомобили.

Така над 75% от хората, чиито коли са с български регистрационни номера, са престанали да ги карат поради страх от глоби.

Подобни опасения са провокирани и от някои изказвания на заемащи високи постове държавни функционери. Един от тях е генерал Стоянче Ангелов, временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за управление на кризи, който в ефира на радио "Лидер", в емисията "Утро со Златев" заяви на 16 декември 2020 г., че заедно с бившия функционер на младежката структура на партията ВМРО-ДПМНЕ и сегашен неин координатор за района на Щип Мицевски, през 1990 г. са разбили две български коли, паркирани на паркинга пред хотел "Астибо" в същия град.

Сънародниците ни искат проблемът да бъде решен спешно заради изтичане на мандата на настоящото Народно събрание. Основната възможност за неговото решаване минава през актуализация на съществуващото извънредното законодателство породено от пандемията породена от COVID - 19.

По-рано през деня българският президент Румен Радев призова институциите в България и в РС Македония да защитят сънародниците ни на територията на РС Македония. Повод за искането му е писмо от българи, които са обект на дискриминация.

Припомняме, след като България даде зелена светлина на Албания за начало на преговорите за еврочленство, но не и на РС Македония, в РСМ имаше призиви за тормоз на българи там. Докато македонците зовяха за саморазправа, от МВнР искаха да се спре с езика на омразата.

В основата на хладните отношения сега между България и РС Македония е неизпълнението на Договора за приятелство от страна на РС Македония, което стана повод за забавяне на началото на преговорите за еврочленство с тях.

През януари 2020 г. проф. Николай Овчаров призова България да има по-твърда позиция към Северна Македония, за да запазим своята история. Знаете ли колко българи са загинали за тази Македония?", запита той и подчерта, че страната ни е загубила Беломорска Тракия заради Македония.

Овчаров е категоричен, че в исторически план македонски език няма, такъв език се създава изкуствено след 1944 г., а за македонска държава може да се говори отново след 1944 г.

На същото мнение е и бившият министър на културата Петър Стоянович, според когото Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език.

Проф. Овчаров не вижда какви компромиси може да направи България. Думите му бяха за изпратеното "кървавото писмо" от така наречените "македонски интелектуалци" до ЕС, които се противопоставят на исканията на страната ни за това че: "Никъде в документите на ЕС не трябва да фигурира думата "македонски език", тоест, ако се налага, трябва да се използва терминът:

"официален език на Република Северна Македония"...

"отказ от подкрепа или искане за признаване на македонското малцинство в Република България".

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.