Македонци създадоха група във Фейсбук, призоваваща за насилие срещу българи и българофили.

В групата, озаглавена "Хайде да плюем по българи и българофили" (Ајде да плукаме по бугари и бугараши), беше отправен призив за физическо насилие върху българофилите и нападение на българските туристи в Македония. Стената между Македония и България трябва да е най-високата стена, посочва се в един от постовете.

Преди дни на страницата са публикувани и списъци с имената на македонски и български граждани с българско национално самосъзнание, за които се призовава да бъдат издирвани и унижавани.

За скандалната група сигнализира и евродепутатът Ангел Джамбазки.

България не била единственият стопер пред С. Македония за ЕС

България не била единственият стопер пред С. Македония за ЕС

Страната ни отказва Скопие да й дава уроци

По повод публикуваните списъци той посочва, че те са за "плюене, преследване, остракиране, унижаване. Списъците на българите "врагове" на титовия, антибългарски македонизъм, в Македония. Списъци, правени в държава, която иска да е част от ЕС".

Той заявява, че правата на македонските граждани с българско самосъзнание се нарушават от поне три десетилетия и подчертава, че им е отказано правото на свободно сдружаване, на самоопределение, на свобода на словото или да бъдат част от преамбюла на Конституцията на държавата.

По тази причина Джамбазки призовава външният ни министър Екатерина Захариева да реагира незабавно и остро пред македонския посланик и да окаже консулска защита на лицата с българско самосъзнание, включени във въпросния списък, който той определя като "позорен".

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Въпреки "неприятната" изненада македонският премиер още вярвал във възможен пробив

Джамбазки настоява на въпросните лица да бъде оказана и охрана от Министерството на външните работи на С. Македония.

"Винаги ревете силно за всякакви човешки "права". Срещу "езика на омразата". За "ценностите на ЕС". Хайде сега да Ви видя, кой ще се осмели да се противопостави на правата "партийна" линия за безусловна и незабавна подкрепа за членство на последния титовистки концлагер в ЕС, кой от Вас ще реагира, ще осъди, ще се възмути", обръща се българският евродепутат към македонските граждани и ги призовава да докладват постовете на въпросната страница за "реч на омразата".