Би било много жалко, ако в Македония не завършат този път, който поеха сами. Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той коментира запалването на българския флаг в западната ни съседка и сексистките обиди към министъра на външните работи Екатерина Захариева с думите, че това е въпрос на възпитание и светоусещане.

По негови думи подобно поведение е характерно за друго време и няма да бъде толерирано.

Георгиев напомни, че България е член на ЕС от 2007 г. няма да се съгласи която и да е държава в предприсъединителен процес да й дава уроци.

Според него случващото се е урок, през който Северна Македония ще мине.

Северна Македония очаква напредък в преговорите с България през декември

Северна Македония очаква напредък в преговорите с България през декември

След ветото, което наложихме за ЕС

Той посочи, че на Скопие му предстоят важни етапи от присъединителния процес, но ако не уважава партньорите и държавите, които са им подали най-силно ръка, трудностите биха се умножили.

Георгиев изрази надежда, че до следващото обсъждане на присъединяването на Северна Македония към ЕС исканията на България ще бъдат взети предвид. Той подчерта, че вратата не е затворена и разговорите винаги може да продължат.

"Прави се внушението, че едва ли не България е единствената държава на ниво ЕС, която стопира Република Северна Македония. Нека си припомним само няколко месеца по-назад - Холандия, Франция. Не сме този единствен стопер, който възпрепятства Северна Македония", категоричен бе зам.-външният ни министър.

Той посочи, че му се иска спорът да се разреши и в бъдеще да продължим като партньори и приятели на европейската сцена. Георгиев се надява тази осъзнатост да бъде и от двете страни.

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Въпреки "неприятната" изненада македонският премиер още вярвал във възможен пробив

Относно изпочупените стъкла на офис на ГЕРБ в София при съботния протест Георгиев, който е и лидер на младежката организация на ГЕРБ, заяви, че действията на въпросните протестиращи са вандалски.

"Протестите не са процес, който ни тревожи, защото той е демократичен и правов. Към мирно протестиращите граждани никога няма да се обърнем с агресия или неразбиране", подчерта той.