Напредък в преговорите с България за еврочленството през декември очаква македонският военен министър Радмила Шекеринска, предаде МИА.

Тя изрази разочарование от българската позиция, но вярва в успешния край на преговорите.

Тя направи изявлението по време на видеоконференция на Международния форум за сигурност в Халифакс.

Припомняме, че в неделя в свое интервю, македонският премиер Зоран Заев заяви, че блокадата на България за мечтите на Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз е против европейските ценности и предизвика много тъга сред нас. 

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Въпреки "неприятната" изненада македонският премиер още вярвал във възможен пробив

Заев изрази съжаление от "неприятната" по негови думи изненада от блокирането от страна на София на преговорите за присъединяване към ЕС.

Франс прес припомня, че България настоява западната й съседка да признае българските корени на езика, хората и историята й, преди да позволи на Скопие да пристъпи към преговорите за членството си в Съюза.

Според Заев обаче всякакво оспорване на македонската идентичност е "червена линия". По негови думи това е въпрос на самоопределяне, което е в сърцето на европейския проект.

Македонският премиер заявява, че все още вярва във възможен пробив. Вярвам в европейските ценности, може би много повече от някои хора в ЕС, изтъкна той.

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

Захариева към Заев: Балкански сексизъм няма място в ЕС

Захариева към Заев: Балкански сексизъм няма място в ЕС

"Не може да си готов за преговори за ЕС, когато 30 години стимулираш политика на омраза към българския народ"

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.