Блокирането на преговори за членство на Северна Македония с Европейския съюз няма нищо общо с предстоящите избори в България. Това заяви за "Политико" външният ни министър Екатерина Захариева, съобщава БГНЕС.

Тя бе категорична, че позицията на София по въпроса няма да се промени след вота през април.

"Опитваме се да бъдем максимално позитивни. Но не мисля, че нещо може да се промени, освен ако нашите приятели не са готови да приложат Договора за приятелство от 2017 г. и да спазват ангажиментите си", отбеляза ръководителят на българската дипломация..

По нейни думи има ясни условия за започване на преговорите, а именно осезаеми резултати при прилагането на споразумението от Преспа между Гърция и Северна Македония, както и Договора за приятелство, сключен с България.

Според Захариева трябва да успокоим емоциите. Тя поясни, че харесва емоционалните народи на Балканите. Според нея обаче, когато се прави опит за постигане на споразумение и компромис, е по-добре да те да разговарят помежду си, отколкото чрез медиите.

Кристиан Вигенин за РС Македония: Има въпроси, по които България не прави компромис

Кристиан Вигенин за РС Македония: Има въпроси, по които България не прави компромис

Има консенсус на управляващи и на опозиция по темата, категоричен е той

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

Каракачанов очаква или честни, или дълги преговори със С. Македония

Каракачанов очаква или честни, или дълги преговори със С. Македония

"Скопие трябва да разбере, че договорите не са кръчмарска наздравица, а отговорност"

След срещата на 13 септември 2019 г., която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония. През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията беше възобновена, но отново без особен успех.

Междувременно премиерът на Македония направи няколко взаимно изключващи се изказвания. В изказванията му се виждат две линии - едната за вътрешнополитическа употреба и друга за четене и слушане от страна на българите.

Румен Радев настоя институциите да защитят българите в РС Македония

Румен Радев настоя институциите да защитят българите в РС Македония

Наши сънародници се оплакват от дискриминация там

в средата на януари тази година опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ призова за замразяване на преговорите с България. Лидерът й Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 г. македонците са били българи и че македонският език е бил български.

Македонският премиер Зоран Заев отхвърли призива и подчерта, че в преговорите със София македонският език и идентичност няма да бъдат обект на разговори.

Всичко това се случи на фона на решението на Скопие да върне сръбския език за изучаване в училищата.