Има чувствителни въпроси, по които България не би могла да направи компромис и това трябва да е ясно на нашите партньори.

Това заяви бившият външен министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин пред БГНЕС.

Той е категоричен, че позицията на България за Македония е една от малкото теми, по които има консенсус на всички политически фактори и не може да се очаква промяна след парламентарните избори у нас на 4 април 2021 г.

Зоран Заев очаква завой от България след изборите

Зоран Заев очаква завой от България след изборите

Между Скопие и София да бъдат изградени още повече мостове

По въпроса за РС Македония нямаме особени вътрешни противоречия. Позицията на правителството бе подкрепена единодушно, декларацията на парламента също бе подкрепена единодушно - отношенията с РСМ не са елемент от вътрешнопартийния дебат. Това е един от редките случаи, за която има единомислие между опозиция и управляващи. Към днешна дата не виждам сериозен опит тези отношения да бъдат използвани в предизборната кампания, каза Вигенин.

"В период на приближаваща предизборна кампания едва ли може да се очакват сериозни стъпки - никой не би предприел такъв риск. Каквото и да се вземе като решение в момента, то не би било устойчиво, защото ние не знаем резултата от изборите и следващата управляваща коалиция", обясни Вигенин.

Очакванията, че България ще свали от дневен ред ключовите въпроси, не е оправдано, категоричен е той. Ако се разчита на това или само на това, ще бъде грешка. Каквото и да постигнем между нашите две страни в момента, то ще бъде разглеждано като прецедент и за следващи разширявания на Европейския съюз. България продължава да бъде страната, която държи на европейската интеграция на региона. Това за нас е ключов въпрос и национален - докато страните от Западните Балкани не станат част от ЕС, защото най-прекия ни път минава през Западните Балкани.

Нашата подкрепа ще продължи с едно уточнение - ние не сме склонни да неглижираме националния си интерес в този процес. Да разпишем един ясен процес на сътрудничество във всички сектори, които да дадат възможност един ден между двете страни да няма граница, нашите граждани да са европейски граждани, да се пътува свободно, да има икономически обмен. Това, което правим, трябва да се базира на интересите на гражданите на двете страни, на посоката на разсъждение какво следва и какво предстои в бъдеще, допълни Вигенин.

Правнук на Димитър Миладинов изтъква помощта на България към РС. Македония

Правнук на Димитър Миладинов изтъква помощта на България към РС. Македония

Над 100 000 души се прехранват благодарение на "българските паспорти", признава той

Не беше използван пълноценно периодът след подписване на договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между двете страни. Тогава трябваше да се направи много повече за разширяване на това взаимодействие в икономиката, културата, образованието - ние разглеждахме този договор като стабилна основа, върху която да започне бързо да се гради.

България увеличава с 50% инвестициите в граничните региони с РС Македония

България увеличава с 50% инвестициите в граничните региони с РС Македония

С €9 млн. изграждат граничен пункт "Клепало", увери зам.-министър Деница Николова

Днешната критика към българското правителство е като че този период бе пропуснат. Има едно неразбиране, вероятно, и от македонската страна като че проблемите, които стоят, трябва да бъдат решавани не толкова през пропаганда, а на двустранна основа. Това е в основата на тези стабилни отношения.

Ако ние не можем да изградим доверие помежду си, не мисля че някой друг може да го направи вместо нас, категоричен е Вигенин за българо-македонските отношения.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември 2019 г., която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония. През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията беше възобновена, но отново без особен успех.

Междувременно премиерът на Македония направи няколко взаимно изключващи се изказвания. В изказванията му се виждат две линии - едната за вътрешнополитическа употреба и друга за четене и слушане от страна на българите.