От ВМРО сме готови да изкупим махнатия паметник на Борис Сарафов, за да не бъде претопен. Това написа вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов на своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

Защо, след като отстранихте паметника, сменяте и името на улицата на великия български революционер, запита Каракачанов колегите си в РС Македония. Повод за неговата позиция е поредната странна постъпка от страна на политиците в РС Македония - сменят името на улицата, наречена на великия български революционер Борис Сарафов в Скопие. Подмяната е без обективна причина и без обяснение.

Правнук на Димитър Миладинов изтъква помощта на България към РС. Македония

Правнук на Димитър Миладинов изтъква помощта на България към РС. Македония

Над 100 000 души се прехранват благодарение на "българските паспорти", признава той

"Но нали Скопие също така тачи Илинденското въстание от 1903 г.? Или може би тачи повече т.нар. втори Илинден - този през 1944 г., който поставя македонизма и коминтерновските постулати като държавна идеология", пита Каракачанов към политиците в Скопие.

"Кметът на Скопие Шилегов се похвали тези дни със смяната на имената на няколко улици в града. Казано накратко: в Скопие отново ще има улица на името на Ленин и други подобни. Разбира се, това едва ли е изненада. Съвременният скопски елит е творение в духа на ленинизма, а още повече - на сталинизма. Така че скоро в Скопие може да има и улица "Сталинова". Както е тръгнало, това време май не е далеч. Ако не е дошло", пише Каракачанов.

Андрей Ковачев: Над 140 000 души от Северна Македония са с българско гражданство

Андрей Ковачев: Над 140 000 души от Северна Македония са с българско гражданство

Много все още се страхуват...

Тази улица няма да носи името на революционера, който заедно с Анастас Лозанчев и Даме Груев беше в щаба на Илинденското въстание, пише лидерът на ВМРО.

"За Борис Сарафов нямаше съмнения, че е българин. Както и за останалите в това въстание. Дали пък точно това не е предизвикало промяната в името? Този мъж е военен ръководител на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг", се казва в поста на Каракачанов.

По думите му "вината" на Сарафов е, че е българин и че е офицер от Българската армия и заедно с Гоце Делчев, Борис Сарафов е възпитаник на българското военно училище в София. "С какъв аршин мерите? Единият обявявате за македонец, а неговия събрат Борис Сарафов изхвърляте демонстративно от историята си", пише Каракачанов.

С над 28,4 млн. евро се финансират съвместни проекти между България и Северна Македония

С над 28,4 млн. евро се финансират съвместни проекти между България и Северна Македония

Това е индикативния бюджет по програмата за трансгранично сътрудничество

Но нали Скопие също така тачи Илинденското въстание от 1903 г.? Или може би тачи повече т.нар. втори Илинден - този през 1944 г., който поставя македонизма и коминтерновските постулати като държавна идеология, пита иронично воеводата и допълва - "Ако е така, защо въобще днешните политици в Скопие ходят на честванията на Илинденското въстание от 1903 г.? Защо поднасят цветя на Мечкин камен и честват Крушовската република". Той недоумява настояват за тази част от историята, ако българските офицери като Сарафов са проблемни за Скопие, защо тогава Скопие толкова много настоява за историческото наследство на 1903 г.

"ВМРО сме готови да изкупим лично махнатия от тях паметник на Борис Сарафов, който доскоро чакаше в двора на леярна в града да бъде претопен като старо желязо", пише Каракачанов до управляващите в Скопие.

С 835 009 лв. подпомагаме проекти в РС. Македония, Молдова, Армения и Виетнам

С 835 009 лв. подпомагаме проекти в РС. Македония, Молдова, Армения и Виетнам

Социални, образователни и културни проекти