До 2027 г. с 50% ще се увеличат инвестициите за развитие на граничните региони на България и Република Северна Македония по програмата за трансгранично сътрудничество. Сега са отделени малко над 19 млн. Евро.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова пред BG on air, цитирана от своя пресцентър.

Кристиан Вигенин за РС Македония: Има въпроси, по които България не прави компромис

Кристиан Вигенин за РС Македония: Има въпроси, по които България не прави компромис

Има консенсус на управляващи и на опозиция по темата, категоричен е той

Планира се около 9 млн.евро да бъдат насочени за изграждането на граничен пункт "Клепало" между Струмяни и Берово, обявен за стратегически проект и за двете страни. Целта е подобряване на свързаността между двете държави, улесняване стокооборота и ще насърчи туристическият обмен. Според проекта, ще бъде изградена цялата необходима инфраструктура, включително част от довеждащите пътища.

По новата програма малките и средни предприятия в граничните територии ще получат директна помощ в общ размер на 2,5 млн.евро. С тях бизнесът ще има грантово финансиране за ново оборудване и модернизация на производството, уверява регионалният зам.-министър.

Правнук на Димитър Миладинов изтъква помощта на България към РС. Македония

Правнук на Димитър Миладинов изтъква помощта на България към РС. Македония

Над 100 000 души се прехранват благодарение на "българските паспорти", признава той

Деница Николова отчете, че между България и Република Северна Македония по линия на трансграничното сътрудничество има 17-годишно партньорство.

По негово време са реализирани 230 съвместни проекта. От тях 60 са по предприсъединителните програми на ЕС. Останалите 170 са изпълнени в рамките на двата програмни периода от 2007 г. до момента.

"От 2014 г. сме договорили над 19 млн. евро. Имаме 65% разплащане на средствата, което означава, че проектите са успешно договорени и се изпълняват в сроковете и с целите, които са заложени", каза Николова.

Тя обясни, че тази програма подкрепя подобряване на околната среда в регионите, развитие на туризма, културата и др.