Аз съм първият, който промени Конституцията за българите в конституция, защото не смятам, че е страшна и че ще дестабилизира Македония. Освен македонците, имаме и представители на други етноси. Но нямаме нужните 80 депутати". Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в предаването "24 анализа" по TV24.

Към този момент максимум 74 депутати биха гласували, независимо дали са управляващи или опозиция, за вписването на българите в Конституцията.

Той спомена поредица от посещения на международни представители в страната, включително, както съобщи, посещението на германския президент Франк Валтер Щайнмайер в страната на 29 ноември, по време на което той ще говори пред парламента.

Христиан Мицкоски няма да впише българите в конституцията при сегашните условия

Христиан Мицкоски няма да впише българите в конституцията при сегашните условия

Той иска победа на България в ЕК

"Всички международни представители в дневния ред трябва да се срещнат с опозицията и ще бъдат питани. Можем да се чудим защо опозицията, говоря за основната опозиционна партия, която казва, че нямаме проблем със съдържанието на искането, но въпреки това няма да гласува, защото търси някаква гаранция, която да ви даде гаранция, че това е последното нещо, което искаме, но все пак казват, че нямаме намерение да гласуваме нито днес, нито утре, нито до следващите избори", каза Пендаровски.

Според него, правителството трябва да се опита да преговаря и да получи необходимото мнозинство.

"До този момент не съм част от правителството, не съм част от парламента, до този момент информацията ми е, че днес няма и близо 80 депутати. Трябва ли да има според мен, да. Това е стратегическа цел, утре сегашната опозиция ще е на власт. Сегашното правителство ще бъде опозиция. Значи ще поискате от утрешната опозиция две трети, ще поискате. Не и ако целта ви наистина е ЕС. Да не губим време, но явно доминиращи са сметките как ще се справим на следващите избори и какво ни носят и какво ни губят", счита Пендаровски.

Пендаровски не бърза да вписва българите в Конституцията на РСМ

Пендаровски не бърза да вписва българите в Конституцията на РСМ

За македонския президент това не е политически приоритет номер едно

Припомняме, че на 8 ноември, служебният премиер Гълъб Донев прие в Министерския съвет външния министър на Северна Македония Буяр Османи.

Акцент в разговора беше поставен върху въпроса за включването на българите в Северна Македония в Конституцията на РСМ като държавотворен народ, което е ключова стъпка в контекста на започването на преговори за членство в ЕС.

Преди това в края на октомври, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за пореден път потвърди позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че не подкрепя промените в конституцията и включването на българи в нея, ако не бъдат получени твърди гаранции от Европейският съюз за македонската идентичност, в който се съдържа езикът и че двустранните въпроси вече няма да бъдат възможност за ново вето, докато Северна Македония не стане член на ЕС.