Секретарят на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков може да носи наказателна отговорност за изказаните обиди срещу Македония и македонците. Това заяви в неделя вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония (РСМ) Боян Маричич.

Пендиков ще трябва да докаже пред прокуратурата в РСМ своите твърдения за малтретиране на българи. Маричич смята, че Пендиков не е нападнат, защото се чувства българин.

Такова твърдение трябва да бъде доказано. Не е вярно според мен, че го нападат, защото е българин. Отговорихме, разбира се, че не оправдаваме насилието срещу никого, каза Маричич в интервю за Makfax. За обвинения и обиди към Македония може да се търси наказателна отговорност. Не е длъжен да възстановява гражданството си. Ще призова прокуратурата, както я призовахме и сега в последните случаи, където се говори за омраза, за уронване на нашия народ и достойнство, да си свърши работата. Пендиков не трябва да прави изключение"

Прокуратурата в Охрид иска да разпита Християн Пендиков

Прокуратурата в Охрид иска да разпита Християн Пендиков

За целта ще бъде изискана от България информация за актуалния му адрес

Припомняме, че прокуратурата в Охрид вече поиска да проведе разпит. За тази цел държавното обвинение изиска от България информация за актуалния адрес на Пендиков.

Той беше пребит в Охрид на 19 януари. Пендиков бе транспортиран в България и беше настанен във ВМА, където по-късно бе опериран. След пристигането си в София той продължи да получава заплахи и служебният вътрешен министър пое ангажимент да му бъде осигурена охрана, за да бъде гарантирана сигурността му.

Първоначално в РСМ беше задържан един от нападателите на Пендиков, срещу когото е повдигнато и обвинение. Вчера се предаде в полицията втори участник в побоя. Твърди се, че има и трети.

На 28 февруари започва делото за побоя над Християн Пендиков

На 28 февруари започва делото за побоя над Християн Пендиков

Обвиняемият ще бъде съден за "нападение от омраза със сериозни наранявания"

На 28 февруари в РСМ започва делото за побоя.