Американската администрация призовава Германия да увеличи военните си разходи и да изпълни съответните задължения към съюзниците от НАТО. Това поиска в сряда вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс. Той говори във Вашингтон на конференция, посветена на двудневна среща на ръководителите на външните министерства на страните-членки на НАТО.

"Много страни не изпълняват задълженията си по отношение на разходите за отбрана, на първо място Германия, която е една от най-икономически развитите страни в Европа", каза Майк Пенс. Той припомни, че Германия все още отказва да направи необходимите инвестиции в общата защита в размер на 2% от БВП. Германия трябва да харчи повече.

Майк Пенс: Съюзниците от НАТО трябва да направят повече

Майк Пенс: Съюзниците от НАТО трябва да направят повече

Турция е основен проблем за САЩ

"Германия може да стане заложник на Русия, ако продължи изграждането на газопровода" Северен поток-2 ". Просто неприемливо е най-голямата европейска икономика да продължава да игнорира заплахата от руската агресия и да пренебрегва общите отбранителни способности", натърти вицепрезидентът на САЩ.

Турция иска добри отношения и с Русия, и със Запада

Турция иска добри отношения и с Русия, и със Запада

Анкара не трябва да избира

На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. всички европейски страни се ангажираха да доведат военните си разходи до 2% от БВП в рамките на 10 години. Междувременно, според финансовата статистика, публикувана през март в последния годишен доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, до 2024 г. редица водещи европейски държави в Алианса, включително Германия, няма да достигнат до заветната фигура.

Германия декларира готовността си да увеличи военните си разходи до 2025 г. до максимум 1,5% от БВП. Тръмп остро критикува германските власти за това.