Американският вицепрезидент Майк Пенс прикани венецуелският пратеник Самюел Монкад да напусне заседанието на Съвета за сигурност на ООН относно хуманитарната ситуация във Венецуела, съобщава ТАСС.

"С цялото ми уважение, посланик, не сте нужен тук, трябва да се върнете при президента си и да кажете, че му е изтекло времето", коментира Пенс в заседателната зала.

Пенс допълва, че би искал да види в залата "представител на свободното венецуелско правителство".

Постоянният представител на Русия в ООН, Васили Небензя обяснява, че "няма да коментирам тона на това изявление, но искам да кажа, че постоянният представител на Венецуела, който е в залата, е назначен от законното правителство на неговата страна, а неговата власт е потвърдена от Общото събрание на ООН".

Болсонару: Работим със САЩ за дестабилизиране на венецуелската армия

Болсонару: Работим със САЩ за дестабилизиране на венецуелската армия

Не можем да допуснем Венецуела да се превърне в следващата Куба или Северна Корея

Около 2,8 милиона жители на Венецуела се нуждаят от медицински грижи, в страната е увеличена смъртността и броя на незаразните болести, коментира заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лукок.

"Според нашите данни около 2,8 милиона души във Венецуела се нуждаят от медицинска помощ, включително 1,1 милиона деца под пет години", обяснява той.

"Венецуелската здравна система страда от недостиг на персонал, медицинско оборудване, доставки на лекарства и прекъсване на електрозахранването. Това увеличава риска от смърт от диабет, хипертония, рак, HIV инфекции", допълва той.

"Броят на случаите на незаразни болести като туберкулоза, дифтерия, малария се е увеличил", коментира заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси. 

Организацията на американските държави призна пратеник на Гуайдо за посланик

Организацията на американските държави призна пратеник на Гуайдо за посланик

Според Мадуро това е "безочливо и престъпно нарушаване на международното право"