СтелтПентагонът възнамерява да нанесе превантивен въздушен удар по ядрения реактор в Йонбьон, разположен на 100 километра от Пхенян, ако КНДР продължи разработката на ядрената си програма, пише днес австралийският вестник The Australian.

Грег Шеридан, редактор в политическия отдел на вестникя съобщи, че в статията са цитирани “добре осведомени източници в Канбера, близки до влиятелните кръгове в САЩ”. Според тях американците вече са разработили детайлен план за бомбардировка на централата, който ще бъде приведен в изпълнение, ако се докаже, че Северна Корея продължава преработката на ядрено гориво, от което може да се получи оръжеен плутоний.

Миналата седмица Пхенян съобщи с официално изявление, че КНДР преработва успешно отработено ядрено гориво. Това, по мнението на експертите, може да означава подготовка за производство на плутоний, който може да се използва за създаване на ядрено оръжие.

Според плана, САЩ имат намерение да разположат в планините и на границата с Южна Корея тежка артилерия и около 17 000 военнослужещи, които ще са непосредствена заплаха за севернокорейската столица.

“Ройтерс” отбелязва, че министърът на външните работи на Австралия Александър Дауни не пожелал да коментира тази информация. Той само подчерта, че военните срадства не могат да бъдат смятани за правилен избор за урегулирането на ядрената криза на Корейския полуостров.

реакторМеждувременно американската делегация, водена от заместник-държавния секретар Джеймс Кели, пристигна в Пекин за преговори с представители на властите в Пхенян. Това е първата официална среща между САЩ и Северна Корея след началото на кризата през миналата година, коментира електронното издание NEWSru.

Тридневните преговори започват утре и в тях ще вземат участие предствители на министерствата на външните работи на Китай и КНДР. Делегадцията от Пхенян, която пристигна в Пекин тази сутрин, е ръководена от заместник-директора на отдела за отношения със САЩ към външното министерство, Ли Гун.

Още преди началото на пекинските преговори, американската страна пристъпи към пропагандно подсигуряване, коментират световните агенции. САЩ заявиха, че Пхенян е “голяма опасностза стабилността в света”.