Първите пратки от последния кръг на американската военна помощ за Украйна, които включват по-тежки оръжейни системи, са започнали да пристигат през уикенда. Това разкри Си Би Ес. Телевизията се позова на Пентагона.

Одобрената наскоро помощ на стойност 800 млн. долара включва артилерийски системи "Хауицър", 40 000 артилерийски снаряда, бронирани машини и други оръжия.

Русия предупреди САЩ да спрат да въоръжават Украйна

Русия предупреди САЩ да спрат да въоръжават Украйна

Американски експерти се опасяват от разрастване на конфликта

Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви в понеделник, че четири полета с пратки от пакета за помощ са пристигнали в региона през уикенда, а петият се очаква през следващите 24 часа. Служителят не даде подробности кои оръжия от последния пакет са изпратени първи.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви на брифинг, че Министерството на отбраната очаква в близките дни да започне обучение на украински инструктори извън Украйна как да използват предоставените от САЩ гаубици. След това украинските инструктори ще се върнат в Украйна и ще обучат още войници.

Според Кърби обучението не се очаква да отнеме много време, тъй като украинците вече знаят как да използват артилерийски системи и просто трябва да се запознаят с американските системи. Украинците използват 152-милиметрови артилерийски системи, а САЩ предоставят 155-милиметрови гаубици.

Зеленски: Русия започна атаката срещу Донбас

Зеленски: Русия започна атаката срещу Донбас

Украинската армия оказва съпротива

След като не успяха да превземат Киев, руснаците се съсредоточиха върху региона на Донбас. По оценка на Пентагона сега те провеждат "поетапни операции", което включва "създаване на условия за по-агресивни, по-открити и по-мащабни сухопътни маневри на изток", предупреди Джон Кърби.

Очаква се предстоящите бойни действия на изток да разчитат повече на бронирани машини и артилерийски системи, отколкото на север, тъй като теренът в югоизточна Украйна е по-равнинен и широк.

"Артилерията е специфичен елемент, който украинците поискаха заради специфичните боеве, които очакват да се случат в Донбас", каза Кърби. "Знаем, че и руснаците вярват в същото, защото виждаме, че те също придвижват артилерийски части в Донбас", каза говорителят на Пентагона.

Руска военна колона се е насочила към Донбас

Руска военна колона се е насочила към Донбас

Украинските власти издирват в региона хора, работещи за Русия

Одобрената наскоро помощ за Украйна в размер на 800 млн. долара включва и безпилотни апарати Switchblade, повече противотанкови ракети Javelin и бронетранспортьори. Като цяло САЩ са предоставили 2,6 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна, откакто Русия нахлу в края на февруари.