Американското военно ръководство не е оповестило публично данните за големия брой цивилни жертви, включително деца, при въздушни удари в Сирия, Ирак и Афганистан през последните няколко години. Според вестник The New York Times в събота, който получи над 1,3 хиляди вътрешни документи на американското министерство на отбраната, ръководството на Пентагона не е провело пълноценни разследвания на подобни инциденти и не е предприело мерки за предотвратяването им в бъдеще.

Изданието отбелязва, че според официалната статистика на Пентагона при нанасяне на удари срещу бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия и Ирак са загинали 1417 цивилни от 2014 г. насам, а други 188 цивилни са загинали като в резултат на американски въздушни удари в Афганистан от 2018 г. Анализираните от журналистите на изданието материали обаче сочат, че "стотиците жертви" сред цивилното население просто не са били взети предвид. В същото време в момента не може да се установи точният им брой, признава вестникът.

Шефът на Пентагона даде подробности за нанесения удар в Сирия

Шефът на Пентагона даде подробности за нанесения удар в Сирия

САЩ са разчитали на разузнавателна информация от Ирак

Според The ​​New York Times цивилните жертви често са били причинени от факта, че военните, когато се готвят да нанесат удар, са преценили погрешно ситуацията на място, приемайки цивилните за терористи. В много случаи американският военен персонал не е преценил, че цивилните може да се намират в сгради, които са взети на мушка за удари.

Освен това в редица случаи, когато анализираха въздушни кадри преди удара, американските военни не информираха ръководството, че сред терористите може да има цивилни, включително деца. В същото време, въз основа на данните, получени от The New York Times, често качеството и броя на въздушните кадри по време на подготовката на удара не позволяваха да се установи напълно дали представители на цивилното население са били в района на бомбардировка.

Ръководството на Пентагона е публикувало оценки за възможни цивилни жертви само в малък брой случаи. В същото време вътрешните производства рядко водят до промени в подготовката за бъдещи операции и никога не водят до дисциплинарни производства срещу военнослужещи.

Бяха препоръчани пълни разследвания само за 12% от общия брой въздушни удари, при които можеше да загинат цивилни, а много от тях разчитаха на "непълни или неверни" доказателства и бяха прекратени. В резултат на разискванията само "в по-малко от десет случая" американското ръководство изплаща обезщетения на семействата на загиналите и ранените.

Пентагонът успокоява загрижени съюзници от Близкия изток

Пентагонът успокоява загрижени съюзници от Близкия изток

Арабските държави, които са силно зависими от американския военен чадър, са притеснени от фокуса на САЩ върху Китай

Говорителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) Бил Ърбан в отговор на искане на The New York Times каза, че "дори и при най-добрата технология в света възникват грешки поради непълна информация или погрешно тълкуване". "Ние разследваме всеки достоверен случай и съжаляваме за всеки загубен невинен живот", каза Ърбан. В същото време той подчерта, че "грешката при нанасяне на удари, довела до жертви сред цивилното население, допусната при най-пълна информация и при спазване на поставените задачи, не е основание за дисциплинарни наказания".